Защо кметове от различни партии се срещат с Делян Пеевски

0
Легитимират ли кметовете на ГЕРБ Делян Пеевски?
Легитимират ли кметовете на ГЕРБ Делян Пеевски? Снимка: Фейсбук

За 20 дни бизнесменът Делян Пеевски имаше повече публични прояви, отколкото за престоя си в четири състава на Народното събрание

Той беше сниман от журналисти пред ДАНС, кандидатира се отново за депутат от ДПС, даде интервю за предаване в социална мрежа и отделно от това се срещна с кметове на най-малко четири града, като позволи всичко това да бъде документирано със снимки и цитати, пише Полина Паунова в Свободна Европа. 

За последния пълен мандат на Народно събрание, в което Пеевски беше депутат, той не е имал толкова изяви.

Сегашната му активност е непосредствено предшествана от едно събитие от голяма обществена важност: през юни Пеевски стана един от тримата българи, санкционирани от САЩ за тяхната причастност към корупция.

Затова и въпросът не е само в това, че Пеевски е сменил стратегията си за обществени прояви, но и в това, че кметовете, които се виждат с него след налагането на санкциите, нямат нищо против срещите с него. А тези кметове са от различни партии.

Свободна Европа говори с тях, за да разбере мотивацията им. Аргументите, които те изказаха, бяха най-разнообразни. От това, че “Пеевски не е санкциониран според българската конституция” до това, че “много кандидати са наказани по “Магнитски". Второто не е вярно, но за това по-късно.

Как Пеевски обеща публичност и спази обещанието

Делян Пеевски беше депутат от ДПС в четири поредни Народни събрания, но не се кандидатира за парламентарните избори на 4 април 2021 г. Два месеца по-късно Вашингтон обяви санкциите. Впоследствие Пеевски не беше в листите на ДПС и на последвалите парламентарни избори на 11 юли.

За предстоящите - трети за годината парламентарни избори на 14 ноември бизнесменът се завърна в листите на движението. Пеевски поведе две листи на ДПС - във Велико Търново и Благоевград.

Известен с това, че докато беше депутат не се появяваше на работното си място - в парламента, нито пък в медиите, непосредствено преди началото на настоящата предизборна кампания, Пеевски обеща, че ще бъде видим и ще говори.

Първият пример за това спазено обещание се оказа интервю на кандидата на ДПС за рубриката “Шибанистан” във Фейсбук. Това е онлайн предаване на Симон Милков, свързван с партията на Николай Бареков, а впоследствие познат на публиката и от демонстрациите в подкрепа на главния прокурор Иван Гешев.

Паралелно с това през страницата на ДПС във Фейсбук започнаха да се разпространяват кадри от срещи на Пеевски с различни представители на местната власт. Първо с кмета на Велико Търново Даниел Панов, а впоследствие и с кметовете на Свищов Генчо Генчев, на Банско - Иван Кадев и на Сатовча - д-р Арбен Мименов.

Впечатление прави, че всички те са излъчени за постовете си от различни политически партии. Даниел Панов (Велико Търново) и Генчо Генчев (Свищов) са от ГЕРБ, Иван Кадев (Банско) е излъчен от БСП и “Демократична България”, а Мименов (Сатовча) е кадър на ДПС.

Велико Търново и още "много" санкционирани по “Магнитски”

Първата публикувана снимка от поредицата срещи на Пеевски с кметовете беше от Велико Търново. За нея се разбра от пост на пресцентъра на ДПС във Фейсбук. Кадърът показва представители на ДПС в кабинета на кмета Даниел Панов.

Панов е кмет на Велико Търново от 2011 г. досега. В тези 10 години той е избиран винаги от ГЕРБ. Освен това Панов е председател на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Заедно с Панов и Пеевски на срещата са били още поне трима души - председателят на ДПС и кандидат-президент от партията Мустафа Карадайъ, кметът на Белица Радослав Ревански (член на ръководството на НСОРБ), който в настоящата кампания придружава Пеевски почти навсякъде, и Камен Костадинов.

Костадинов е бивш депутат и член на Централното оперативно бюро на ДПС. Той и Даниел Панов са членове на Изпълкома на БФС, който беше избран на спорния конгрес, преизбрал Боби Михайлов.

Поводът за срещата така и не е уточнен от пресцентъра на ДПС, който разпространи снимките. Впоследствие партията не отговори и на официално отправените запитвания от Свободна Европа.

Панов обаче коментира случая. По думите му той е получил предложение за среща с кандидат-президента на ДПС Мустафа Карадайъ. “Бях уведомен, че той иска [да се видим] и дойдоха всички”, каза кметът на Велико Търново.

Панов твърди, че не се е притеснил от присъстващите. “Какво да се притеснявам - Пеевски е водач на листата на ДПС за региона”, каза Панов в отговор на въпрос дали санкциите по закона “Магнитски” не го тревожат.

“Не отказвам среща на никого. И с други водачи [на листи] съм се виждал - разговаряме за местната политика, за проблемите на общините”, каза Панов. А на уточняваща реплика, че други кандидати не са санкционирани по глобалния акт “Магнитски” за свързаност с корупция, кметът опонира.

“Не, напротив", каза той. И продължи: "общо взето има и други водачи, които са санкционирани по “Магнитски”, каза той и прекъсна разговора.

Всъщност на предстоящите избори не се явява нито един друг кандидат, срещу когото са наложени санкции по закона "Магнитски". Бизнесменът Васил Божков и неговата партия "Българско лято" не бяха допуснати до регистрация, а името на третия санкциониран Илко Желязков не се засича в листите, регистрирани в ЦИК.

Свищов и “не бива да служим на чужди интереси”

Санкциите на Вашингтон не тревожат и кмета на Свищов Генчо Генчев. Той обаче ползва друг аргумент.

“Аз винаги съм смятал, че ние не бива да служим на чужди интереси. Ние си служим на конституцията, затова сме се борили за Независимост и за всички тия ценности, които са постигнати”, каза кметът на Свищов в телефонен разговор за санкциите по глобалния закон "Магнитски".

За организацията на самата среща с Пеевски, Генчев уточни, че е била по инициатива на кандидат-депутата. На разговора са обсъждани “всякакви теми за региона”, както и необходимостта от децентрализация на общините.

“Нямам причина да отказвам подобни разговори, приемам да се виждам с всички кандидати, хората знаят - няма значение от коя партия са те, от коя партия съм аз”, коментира той. И допълни: “Това, че аз съм от ГЕРБ не означава, че деля хората по цвят - всеки е добре дошъл да разговаря с мен”.

Кметът на Свищов допълни, че винаги е бил диалогичен и политическата му кариера показва това.

А биографията му наистина е любопитна. Генчев стана кмет на Свищов през 2015 г. Тогава беше подкрепен от БСП. Четири години по-късно (2019 г.) получи подкрепата на накуп от БСП, ГЕРБ, ДПС и ВМРО. Пред Свободна Европа Генчев уточни, че от миналата година пък официално е станал партиен член на ГЕРБ.

Борисов: "Така са преценили"

Нито той, нито колегата му кмет на Велико Търново са се допитвали на централно ниво до ГЕРБ за срещите си с Пеевски, нито пък от София някой им е търсил обяснение по темата.

Във вторник лидерът на партията Бойко Борисов коментира пред журналисти разговорите между кметове, които са партийни членове на ГЕРБ, и Делян Пеевски. "Така са преценили”, гласеше краткият коментар на бившият премиер.

През лятото самият Борисов призна, че като министър-председател се е срещал неведнъж с Пеевски. Борисов тогава уточни, че вижданията им са били “само политически” и посветени на смесените региони - такива, в които живеят християни и мюсюлмани.

На въпрос дали със срещите си с Пеевски кметовете на ГЕРБ не легитимират санкционирания от САЩ кандидат-депутат, председателят на партията каза, че въпросът не е към него.

Според кмета на Свищов и член на ГЕРБ Генчо Генчев пък такъв въпрос не е уместен, тъй като “няма влязъл съдебен акт по нашата конституция”. “Има си български правораздавателни органи, докато няма санкции от български органи какво да говорим?” - коментира той.

Един “непринуден разговор” в Банско

От публикациите на ДПС във Фейсбук се вижда, че след срещите във Велико Търново и Свищов Пеевски се е насочил към другия си избирателен район - Благоевград.

Там той се е срещнал с кметовете на Сатовча и Банско. И ако разговорът с Арбен Мименов (избран за кмет на Сатовча от ДПС) е лесно обясним, заради политическото решение на ДПС на централно ниво, то другояче стоят нещата в Банско. Там Иван Кадев застана начело на града с подкрепата на БСП и “Демократична България”.

Пред Свободна Европа той обясни, че се е видял с Делян Пеевски по инициатива на кандидат-депутата. “Имаха обиколка в региона и завършиха с Банско. Получи се един много непринуден разговор”, обясни Кадев.

На въпрос не го ли смущават обвиненията в корупция към Делян Пеевски от САЩ Кадев каза: “По принцип всичко ни притеснява, но не можем да откажем разговор на никого, който идва при нас”.

Междувременно “Демократична България”, която подкрепи Кадев на местните избори през 2019 г. излезе във вторник с официална позиция. В нея съпредседателят на коалицията Христо Иванов призовава гражданите да не дават нито един глас за Пеевски.

Иванов, който е водач на ДБ във Велико Търново, призова останалите кандидати и партии в града да се разграничат от водача на листата на ДПС. Иванов подчерта, че призивът му за разграничаване не включва ГЕРБ заради явната подкрепа на кмета на града Даниел Панов към ДПС и Пеевски.

Според Иванов, ако партиите се обединят срещу Пеевски, така ще може да се гарантира, че следващото управление ще постави ГЕРБ и ДПС "в карантина, защото те са носителите на корупционния вирус”.

Свободна Европа отправи поредица въпроси към пресцентъра на ДПС за срещите на Делян Пеевски с различни кметове, за да разбере как и защо са организирани.

Попитахме и кои други кандидат-депутати на движението организират разговори с кметове. Както и къде да намерим информация за тях, тъй като в официалната страница на движението във Фейсбук се публикуват предимно срещите на Пеевски и на кандидат-президента Мустафа Карадайъ. До редакционното приключване на текста отговори не бяха получени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари