Меглена Плугчиева: Очаквам да има правителство с втория мандат

0
Бях изненадана, че г-жа Габриел посочи като първи приоритет искането за оставка на главния прокурор
Бях изненадана, че г-жа Габриел посочи като първи приоритет искането за оставка на главния прокурор

Бях изненадана, че г-жа Габриел посочи като първи приоритет искането за оставка на главния прокурор

"Страната ни се намира след политическо земетресение и институционална криза. Това е повече от тревожно и даваме много лоши сигнали навън. Вчера след оставката на г-жа Габриел като еврокомисар оставаме и без еврoкомисар поне за известно време. Би трябвало българското правителство да предложи кандидатура, която след това да премине през всички сложни процедури в Брюксел. Да не забравяме, че догодина на 9 юни ще бъдат и следващите избори за Европарламент и всички структури на ЕС. Надявам се да не останем без еврокомисар. Преди няколко месеца казах, че отвън изглеждаме зле, а сега с много болка казвам, че изглеждаме още по-зле, защото не излъчваме стабилност и предсказуемост като страна-членка, особено в условията на много тежки кризи", коментира пред Euronews Bulgaria дипломатът Меглена Плугчиева.

"Не знам решението в Брюксел на какво се основава, но бях изненадана, че г-жа Габриел посочи като първи приоритет искането за оставка на главния прокурор. Коментарите на много експерти бяха в посока, че това е нарушаване на принципа на разделение на властите. Грижите и проблемите на българските граждани са далеч по-различни от това дали веднага и първо трябва да се поиска оставката на главния прокурор. Лошото е, че всички признаха – и от страна на политици, и от страна на съдебна система и прокуратурата, че има вмешателство в съдебната система, което наистина е много лош знак. Това е едно официално признание от всички страни. Съдебната реформа, за която от толкова време се говори не се формулира ясно и конкретно, а всичко се сведе до оставката на главния прокурор", каза още тя.

"Очаквам, че ще се стигне до правителство. Очаквам при даване на втория мандат втората парламентарна група да бъде подкрепена от ГЕРБ", прогнозира Плугчиева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари