Меглена Кунева: Мажоритарното гласуване е недопустим инфантилизъм

0
Според Кунева, никой не може да направи правителство без ГЕРБ
Според Кунева, никой не може да направи правителство без ГЕРБ Снимка: БГНЕС

Да се заложи на подготовката, екипировката, оборудването и психологическата подготовка на полицаите и органите на реда за справяне със ситуации като бунта в миграционния център в Харманли.

Това подчерта на брифинг в Стара Загора лидерът на "Движение България на гражданите" и вицепремиер в оставка Меглена Кунева.

Кризата в Харманли беше преодоляна, каза тя и определи намесата на МВР като адекватна и навременна.

Нито европейската, нито световната политика отговорят на въпроса с овладяването на бежанските потоци, категорична е Кунева. Тя припомни, че Япония има приети 12 бежанци. САЩ също не показват особено желание да приемат бежанци и очевидно тежестта пада върху Европа, което няма как да не доведе до кризи, поясни Кунева.

По думите й това, че България за ден-два се справи със ситуацията в Харманли показва, че страната има капацитет да разработи ефективни мерки и да се справя с управлението при подобни кризи, като се обяви за съвместно действие на институциите.

На въпрос за каналджиите Кунева каза, че антикорупционният закон би дал отговор, защото по силата на този закон могат да се правят проверки. Законът е приет на първо четене в по-радикалния си вариант и до края на работата на този парламента е ключово да бъде приет и на второ, призова тя.

Запитана за участието на ДБГ и РБ в кабинет в рамките на това мнозинство в 43-то НС, Кунева отговори, че никой не може да направи подобен кабинет без участието на ГЕРБ. РБ и ДБГ в такъв кабинет, нито в служебен, няма да участват със свои политически представители, категорична бе тя, защото не би бил стабилен.

Тя добави, че РБ е в добра кондиция и се готви за предсрочните избори. За правителства на националното единство Кунева посочи, че може да е само под егидата на президента и всички политически сили трябва да участват в съгласието за такъв кабинет, като КСНС във вторник е една последна възможност да се обсъди такъв вариант, преди връчването на мандатите.

"Недопустим политически инфантилизъм е 100 % мажоритарно гласуване. Подценихме темата, защото сметнахме, че след като сме предложили преференция без праг - което е честно и справедливо, то това е ясно за всички, бидейки чисто гласуване за личности. Подценихме и това, че след като няма нито една система, основана на 100 % мажоритарни избори, то и България няма да предприеме такъв авантюризъм", посочи Кунева.

За ДБГ и РБ това е неприемлива система, защото не дава представителност на хората и крие рискове от влизане в парламента на олигарси и хора, които не представляват гражданите, както и от връщане към двупартиен модел, каза Кунева.

Според Димитър Делчев чисти мажоритарни избори ще са поне два пъти по-скъпи. Парламентът ще се напълни с олигарси и хора с прякори, ще се стигне до двуполюсен модел или модел с 2 до 3 големи партии в парламента и те няма да представляват всички граждани. Той добави, че и немската система не е напълно приложима и също е пропорционална, макар и със силен мажоритарен елемент.

На въпрос за нова националистическа вълна, на базата на говорене против бежанците, съпредседателят на Парламентарната група на РБ Найден Зеленогорски отговори, че наистина националпопулистите взеха връх и срещу тях трябва да се изправи разумна политика, която слага не партийни и предизборни, а националните интереси и сигурност на първо място.

Идеята на правителството да се разделят хората в центъра в Харманли на две групи - семейните, с децата и спазващите правилата, и другите, които участваха в сблъсъците, които нарочно унищожават документите си и са опасни за останалите с агресивното си поведение, е много добра. Аз съм за екстрадиция на вторите, както излезе с декларация и РБ вчера, подчерта Найден Зеленогорски.

По едно и също време се случиха подобни сблъсъци и на други места в Европа, акцентира той. Надяваме се следствените действия да установят истината има ли обща организация и опасни за националната сигурност хора сред участниците в сблъсъците, каза Зеленогорски. На фона на страха и тревогата на местното население, ако центърът не беше затворен, можеше да се стигне до други, големи проблеми, защото напрежението беше вече много голямо, коментира той.

Общинският съветник от "Движение България на гражданите" в Харманли Светла Георгиева подчерта, че ситуацията в Харманли вече е под контрол. Има разлика в пребиваващите в Центъра от откриването на лагера до днес. Сега все повече от обитателите са мъже до 35 години, движат се на групи, но не трябва да се спекулира - няма сблъсъци с местните хора.

Ние сме най-охраняваният град и има засилено полицейско присъствие, мерките, които се взеха, се одобряват от жителите на града, каза Георгиева. Харманли е транзитна точка и след получаването на документи, бежанците искат незабавно да напуснат страната.

Георгиева посочи, че декларацията на РБ за скрининг на пребиваващите в центъра и информацията от него да се предоставя публично, и на местните жители, както и за изпращането извън страната на агресивните и опасни лица от Центъра е стъпка в правилната посока и е ефективно решение на създалата се ситуация.

Източник: News.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари