Медицинска маска вместо бурка

0
Вижте как се нарушава наредбата на община Пазарджик
Вижте как се нарушава наредбата на община Пазарджик

В Пазарджик жители на квартал "Изток" нарушават наредбата на общината.

Жители на пазарджишкия квартал „Изток” масово нарушават забраната на общината за носене на бурки. Това установи разследване на „Неделята на NOVA”.

Наредбата е от 2016 година, но не се спазва. Според секретаря на общината Румен Кожухаров забраната не е била само за бурките. „Това не беше само за бурките наредба, а норма, която забранява всякакъв вид вещи и аксесоари, които скриват лицето на човек и пречат за неговото разпознаване”, обясни пред Владислава Тричкова той.

Половин година по-късно наредбата се превърна в закон, който стана известен като „Законът за бурките”.  Той категорично забранява носенето на всякакъв вид дрехи и аксесоари, прикриващи лицето. Правят се обаче изключения. Например – по здравословни причини. Но жените в квартала са намерили начин да заобиколят и този закон – чрез ползване на медицински маски.

За по-малко от седмица, всеки ден екипът на NOVA  засичаше по поне един нарушител. В малките улички на махалата жени с бурки не липсваха. А в центъра  установи жени, които освен, че прикриват косата си, прикриват и лицето  си с медицински маски.

А те се оказват сред най-търсената стока на пазара в махалата. И, ако докато не знаят, че ги снимаме, хората в махалата признат, че носенето на медицинска маска е вид заобикаляне на закона, то пред камера отказват коментар.

Имамът на джамията Беязид разказва, че маските служат само за предпазване от грип.  Председателят на джамийското настоятелство Яшар Мустафа пък отрече здрави хора да носят такива.

„Маската дори не е опция в този случай. Тя пак се вижда. лицето се вижда. Маската затваря само устата и зъбите. Лицето й е отворено – показва.” полицията понякога излиза на лов за бурки аз така го приемам. Постоянно седят и следят, ако някоя жена е излязла да я глобят  с 1000 лв глоба”, допълва той.

Според закона глобата за първо нарушение е 200 лева. За всяко следващо по 1500. Ако нарушителите са длъжностни лица, сумите са съответно 500 и 2000 лева. „от влизането на закона в сила са съставени може над 100 акта за административни нарушения. От началото на тази година са 11”, обяснява старши инспектор  Иван Ганчев, началник на полицейското управление в кв. „Изток”.

А сред глобените вече има и такива, опитали се да надхитрят закона и да прикрият лицата си с медицински маски. „При установяване на систематичност от дадено лице, което използва такава мед. Маска и типичното облекло, изискваме мед. Документи и ако не може да предостави такива, се  съставя акт”, допълва полицейския началник.

Председателят на джамийското настоятелство разказва, че вече има 10 глобени за носене на бурка жени. Категоричен е, че глобата не може да стресне вярата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Женското "НЕ СЕ СЪРДЯ" е като зъболекарското "НЯМА ДА БОЛИ!"

Харесай Дунавмост във Фейсбук