Медици изпратиха проф. Милан Миланов с вой на сирени и сведени глави

2
Опелото бе в столичния храм „Рождество Богородично"
Опелото бе в столичния храм „Рождество Богородично" Снимка: Фейсбук

Опелото бе в столичния храм „Рождество Богородично"

С вой на сирени и сведени глави дежурните в ЦСМП - Благоевград отдадоха почит на Човека и Лекаря проф. д-р Милан Миланов-създател на съвременната спешна помощ.

По същото време 14:00 ч. днес бе опелото на проф. Милан Миланов в столичния храм „Рождество Богородично", предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Колеги, спешни медици, от ЦСМП и спешните отделения в страната, нека изпратим с минута мълчание и включени сирени нашия Учител и Защитник, Човека и Лекаря проф. д-р Милан Миланов. Опелото ще се състой от 14 ч. в София кв. Лагера храм " Рождество Богородично". Поклон и светъл да бъде пътят Ви Професоре“, написаха колегите му във фейсбук-страницата на Национална асоциация работещите в спешна медицинска помощ.

Спешните медици загубиха Баща, Учител, Защитник. Напусна ни проф. М.Миланов, създал и развил системата за спешна медицинска помощ през последните 30 години у нас.

Той създаде мрежата от 198 филиали на спешна помощ и 36 спешни отделения у нас в които през последните 30 години бяха спасени хиляди пациенти. Той създаде и обучи първите поколения специалисти по спешна медицина у нас, като написа първите ни учебници, преведи първите ни атласи и сборници, четеше първите ни лекциите, водеше обученията ни, изпитваше ни за придобиване на специалност. Той написа първите нормативни актове по спешна медицина у нас и се пребори да работим съвременна спешна медицина с модерно оборудване по филиалите, в линейките, в спешните отделения. Няма спешен медик, който да не е чел неговите учебници и да не е слушал неповторимите му лекции.

Той се грижеше за нас като Баща-възпитаваше ни и ни пазеше. Когато медиите представяха системните грешки в спешната помощ като персонални, той обикаляше студията за да казва Истината. Винаги защитаваше малкия Човек, като обясняваше че екипите са малко, че стреса и натоварването ни са неимоверни, че независимо от обстоятелствата спешните медици правят всичко по силите си за да спасят Живот. Защитаваше ни и по съборите на БЛС, защитаваше ни и когато ни уволняваха и наказваха неправомерно.

Проф. М. Миланов ни наричаше "Преторианска гвардия" на здравеопазването ни, тогава когато изнемогвахме да понасяме непрекъснатите реформи в системата. По свой неповторим начин ни караше "да вдигаме гребена ", да се чувстваме специални и значими. Той имаше харизмата да запали искрата, да те посвети и влюби в спешната медицина.

За нас беше чест да сме имали Баща, Учител и Защитник като Вас Професоре.

Да е светъл пътя Ви Професоре!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари