Медици: Ефектът от диетите отминава след половин година

1
Ако не спортуваме, след 12 месеца се връщаме към първоначалните си показатели
Ако не спортуваме, след 12 месеца се връщаме към първоначалните си показатели

Положителният ефект от повечето диети отминава след половин година, съобщава "Бритиш медикъл джърнъл".

Медици заключили, че ефектът от повечето диети продължава не повече от 6 месеца, а след 12 месеца показателите може да се върнат към предишните си стойности. Учените анализирали резултатите от над 120 проучвания, обхванали 21 942-ма пациенти на средна възраст 49 години. Участниците следвали популярни диети, включително алтернативни, предава БТА.

Нови хранителни режими били сравнени с класическа диета, която е базирана върху консумация на храни с ниско съдържание на въглехидрати и мазнини и води до умерено намаляване на телесното тегло и артериалното налягане след 6 месеца. Било установено, че голяма част от диетите губят ефикасността си след 12 месеца. При това най-добри резултати, свързани с намаляване на кръвното налягане, отслабване с 4-5 кг, се постигат през 6-ия месец след началото на диетата.

Може да се каже, че повечето нови диети не са ефикасни в дългосрочен план, увериха учените. Що се отнася до ползата, различията между диетите са толкова малки, че загрижените за здравето си хора могат да изберат онази, която им допада най-много.

В края на март испанският кардиолог Хуан Пабло Канепа разкри съдържанието на здравословния хранителен режим.

По мнението му, здравословната диета трябва да вкючва плодове, зеленчуци, риба, пълнозърнест хляб и зехтин. Той препоръчва да се откажем от тютюнопушенето и употребата на наркотици и да извършваме анаеробни физически упражнения 45 минути дневно.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари