Мечо очаква своите стопани

4
Животното пострада след мъчително издевателство
Животното пострада след мъчително издевателство Снимка: "Анимал рескю София"

Животното пострада след мъчително издевателство

Повече от година след като претърпя с нищо непровокирана жестокост, уличното куче Мечо все още не е осиновено и очаква бъдещите си стопани. Това казаха от организацията за защита на бездомните животни „Анимал рескю София“ (Animal Rescue Sofia), която се грижи за пострадалото куче, предаде БТА.

През нощта на 23 срещу 24 октомври миналата година, 37-годишен мъж го подмамва с храна в столичен квартал, а после го малтретира с часове, според прокуратурата - по особено мъчителен начин. След това го оставя в безпомощно състояние, с рани и фрактури на краката.

Потърсихме организацията, за да разберем какво се случва с Мечо сега и дали се е възстановил напълно от преживените травми. Неговият случай провокира обществена реакция, протести, съпричастност и имаше много желаещи да го осиновят.

От „Анимал рескю София“ разказаха, че за осиновяване на Мечо са им писали стотици хора, но само един е дошъл до приюта, за да се запознае с него и с неговите гледачи. За съжаление, кучето все още очаква своите бъдещи стопани, посочиха от организацията.

Макар и доста известен, Мечо не е сред кучетата, които обикновено се търсят за осиновяване, защото е над 10-годишен, едър и не прилича на никоя порода, казаха от „Анимал рескю София“. И обясниха, че изискванията към евентуалните кандидат-осиновители на Мечо не са по-различни от тези за което и да е от останалите им кучета. Очакват хората да подходят отговорно и обмислено, както и да дадат време на Мечо да свикне с тях.

От организацията обясниха също, че целта на осиновяването не е да се отърват от някое куче, а да му намерят подходящи хора, за да бъдат и те, и кучето щастливи заедно. Процедурата може да бъде обобщена с една дума – опознаване. Опознаване на осиновителите, динамиката на живота им, какъв тип куче би бил подходящ за тях. А също така и опознаване между избраното куче и осиновителите, за да намалим стреса от промяната, както би било, ако просто го връчим на непознати за него хора, посочиха от „Анимал рескю София“.

Междувременно, в началото на ноември на първа инстанция Софийският районен съд освободи от наказателна отговорност обвинения за насилието над кучето мъж и му наложи глоба в размер от 3000 лв., както и да заплати 998 лв. разноски по делото. Решението на съда подлежи на обжалване в 15-дневен срок.

Попитани какъв знак дава на обществото решението на съда по делото за насилието над Мечо, от „Анимал рескю София“ коментираха, че от една страна, не могат да скрият, че са разочаровани от налагането на глоба за извършеното срещу кучето. „Надявахме се на по-строго наказание. От друга страна обаче, все пак има присъда, а това също е успех и стъпка в правилната посока“, казаха от организацията.

Мечо винаги ще накуцва, но по-лошото е, че винаги ще помни случилото се, посочиха от „Анимал рескю София“. Той е като човек с посттравматичен стрес. Спокоен и обичлив сред хората, които познава и обича, но се смущава от непознати и има нужда от повече време, за да изгради доверие към нови хора.

За съжаление имаме животни, които прекарват целия си живот в приют, ако не се появят хора за тях. Силно вярваме, че Мечо скоро ще бъде на някое диванче и ще го обичат завинаги“, казаха от организацията. Всеки, който иска да осинови Мечо, може да пише на фейсбук страницата им или на имейл [email protected].

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Неделчо ганев
    Еи ООооооо представям си твоита изпратена муцуна боклук сигурно си правен в анус кученцето си е много готино
  • -6
    1
    ООооооо!
    Тази противна муцуна от филм на ужасите ли е? Само някой извратен кучелюбец би доближил това изчадие адово.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари