Мечката Свобода навърши 35 години

0
Тя обитава варненския зоопарк, а преди това бе в Русе
Тя обитава варненския зоопарк, а преди това бе в Русе Снимка: Facebook

Тя обитава варненския зоопарк, а преди това бе в Русе

Най-старото животно във варненския зоопарк - мечката Свобода, навърши 35 години на 30 януари. Рожденият ден обаче ще бъде отбелязан по-късно, когато тя се събуди от зимен сън, съобщиха от зоопарка. Свобода ще бъде изненадана с пиршество от лакомства. Мечката е любимец на децата, често се изправя и трогателно моли за храна. Обича плодовете, хапва и риба, а най-любимото ѝ ястие са макароните с мед. За празника бе обявен конкурс за най- хубава нейна снимка, който бе спечелен от кадър на Теодора Стойчева, пишат от Съюза на ловците и риболовците в България.

Свобода е сред най-възрастните животни, отглеждани в българските зоокътове. В природата кафявите мечки рядко достигат тази възраст, обясниха от зоопарка и пожелаха здраве на рунтавия си питомец.

Пожелаваме и да е здрава и да ни радва още дълги години, а за нейните комфорт и спокойствие ще се грижим ние- екипът на зоопарк Варна.

Доайенката е родена в Ловно стопанство „Кормисош“ и радва посетителите във Варна от 2008 г., когато е докарана от Русе заедно с партньора си Карамуш. След загубата му от 2014 г. тя царува сама в местообитанието си, което разполага и с басейн за разхлада в жарките дни. В бърлогата на Свобода е монтирано видеонаблюдение по проект на СУ „Св. Климент Охридски“ и БАН за изследване на поведението на кафявите мечки по време на зимния сън.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари