Мазните петна се махат с тебешир, а тези от червило - с дезинфектант

1
Изцапаното по дрехите трябва да се почиства по различни начини
Изцапаното по дрехите трябва да се почиства по различни начини Снимка: iStock

Петната по дрехите се получават много бързо и доста често неусетно.

Някои може да бъдат премахнати лесно, но за други се изискват повече усилия. Първата реакция при появата на петна е те да бъдат третирани възможно най-бързо. Изцапаното по дрехите от кафе, вино, грим или друго обаче трябва да се почиства по различни начини.

Петната от изпотяване по белите тениски или ризи лесно се забелязват, а и са много дълготрайни. Натъркайте жълтите петна с лимон, а след това пуснете в пералнята. Друг начин е да накиснете предварително дрехата в хладка вода с оцет, а после изперете както обикновено.

Много често жените имат еднакъв проблем - при събличане или обличане гримът от лицето попива по дрехата. Петната от червило се премахват лесно със спирт. Със сигурност имате подръка дезинфектант, затова напръскайте с него по изцапаната част. След това потъркайте с гъба, докато не бъде премахнато. Петната от фон дьо тен бързо попиват по тъканта и оставят дълготрайни следи. Лесен начин за почистването им е да нанесете върху тях пяна за бръснене. След това потъркайте с гъба и накрая пуснете в пералнята. За по-добър ефект може да добавите една-две капки алкохол, например водка. Оставете да подейства няколко минути и след това изперете дрехата. Ако фон дьо тенът обаче е по-мазен, първо третирайте петното с препарат за миене на чинии, след това пуснете в пералнята.

Мазните петна се премахват лесно с тебешир. Натъркайте изцапаното и изчакайте няколко минути. После го изперете с обикновен перилен препарат. Освен петната от мазно, следите от кафе също изглеждат непосилни за премахване. Полетите дрехи с кафе трябва да бъдат накиснати в гореща вода, после нанесете сапун за отстраняване на петна. Изчакайте около 30 минути и накрая изплакнете. Към петната от шоколад също трябва да се подходи внимателно. След като шоколадът засъхне по дрехата, го изстържете с нож. После нанесете върху петното смес от няколко капки алкохол и яйчен жълтък. Изперете с топла вода накрая.

Петната от кръв са много упорити за премахване. Затова се опитайте да изперете изцапаната дреха веднага със студена вода. След това я накиснете в сапунена вода, търкайте силно мръсната част и изплакнете. Друг сигурен начин да махнете кървавото петно е да го напръскате с алкохол. Ако дрехата е по-тънка, смесете няколко капки алкохол с вода. Накиснете и накрая пуснете в пералнята.

Тревата също е враг на дрехите, защото оставя трайни следи. Алкохолът тук също идва на помощ.

Ако дрехите ви са зацапани от падане в тревата, напоете тампон или кърпичка с водка и търкайте по петното. Друг начин е да го третирате със сол. Разтворете две чаени лъжици сол в чаша гореща вода. Нанесете върху петното и изчакайте да подейства за около 10-15 минути. Накрая изперете.

Мастилото трябва да се третира със спирт. Нужно е само да накиснете изцапаната дреха във вода със спирт за няколко минути, а след това пуснете в пералнята. Друг лесен начин е, като напръскате петното с лак за коса. Той обаче премахва петната от мастило само докато са още мокри, затова трябва да реагирате веднага. Пръскайте от разстояние, за да не увредите дрехата. Млякото също унищожава петната от химикалка или маркер. Най-добре накиснете изцапаната тъкан в леген с прясно мляко. Изчакайте една нощ да престои, а на сутринта изперете.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари