Мъже на токчета предприеха поход срещу насилието над жени

0
Мъже на токчета предприеха поход срещу насилието над жени
Видео: БГНЕС

С плакати "Приеми "Не" за отговор", "Извърви един километър на нейните обувки" и "За насилието няма извинение", мъже на токчета и жени с боксови ръкавици предприеха поход срещу насилието на жени по булевард "Витоша" в столицата.

Целта на инициативата е да покаже съпричастността на мъжете към жените, а идеята за събитието е фактът, че всяка четвърта жена в България е жертва на насилие.

"Днес сме тук, за да отбележим не само Деня на жената, но и да покажем съпричастност към борбата с насилието срещу жените. Това е сериозно явление и засяга много хора. Тъкмо заради това трябва да се вземат конкретни мерки срещу извършителите, както и да се осигури по-адекватна защита на самите жени", каза каченият от половин ден на високи токчета Теодор Стойчев.

Пресаташето на представителството на ЕК в България обясни, че макар и да обува подобни обувки за пръв път, се чувства добре с високите токчета и не е паднал нито веднъж от сутринта. Стойчев подчерта, че по-скоро мъжете трябва символично да походят в обувките на жените и да се поставят на тяхно място. Затова е използван и днешният празник. Той е хубав повод, за да се поговори с усмивка за сериозните проблеми.

С червени боксови ръкавици, на които имаше и послания, свързани с насилието над жените 17-годишната Стела обясни, че българките са на водещи места в света по отношение на по-ниски заплати в сравнение с тези на мъжете. "Днес жените все още не са равнопоставени и трябва да работят, за да имат много повече реални права", каза Стела и подчерта, че когато една жена трябва да изпълнява задълженията си, да ходи на работа и да изкарва пари, е равнопоставена, но когато стане дума за правата й, не е съвсем така.

Евродепутатът Антония Първанова също сложи боксовите ръкавици, но за малко. Каза, че не се чувства добре в ролята на мъж, който бие и не е това начинът за разрешаване на проблемите. Евродепутатът разказа и за силното впечатление, което й направи по-рано днес разгорещена дискусия, на която бяха засегнати мерките за защита на жените от насилие. "За мен това беше предизвикателство и един младеж, който даде пример на по-възрастните мъже с мисленето на новото поколение, ме впечатли изключително много. Причината беше, че той им обясни, че жените имат проблем с насилието и мъжете имат участие в това, но все още много трябва да говорим на тази тема", подчерта Първанова.

С приповдигнато настроение, с червени, прасковени и бели токчета мъжете обясняваха, че е трудно да се върви, но въпреки това трябва да бъдат съпричастни към нежния пол. Въпреки това по време на похода към фонтана те показаха, че могат да вървят без проблем на високи обувки, но имаше и такива, които усетиха трудност и паднаха при първите крачки. След похода мъжете участваха и в специален спринт на високи токчета, а за най-добрите ще имаше и награди.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари