Мъжът, спасил Нели: Превъртяха ми бушоните и скочих на бой!

1
Юли първоначално помислил животинката за пинчер, но като разбрал истината, станало страшно меле с ромите
Юли първоначално помислил животинката за пинчер, но като разбрал истината, станало страшно меле с ромите Снимка: Дивите животни

Разговаряхме с мъжа, който на 5 юни спаси бебе сърна от гъбари, които се опитвали да я продадат завряна в найлонови пликове за пет лева, пише OFFNews.

Юли Трифонов сподели, че първоначално помислил животното за малко куче, а като разбрал на какво е свидетел, му "превъртели бушоните" и скочил на бой.

Случката се разиграва преди два дни край столичната гара "Север". Юли е спрян от роми, които предлагат гъби.

"Бяха трима циганина, един млад и двама по-стари, както имаше и две жени. Помислиха си, че имам пари и започнаха да ми предлагат гъби, а аз обичам. Видях и животното в торбата, помислих го за пинчер и ги питах колко искат за кучето, а те ми казаха, че е сърна", разказа ни Юли.

Когато е чул това, той взел плика, оставил го настрани и скочил на бой на ромите. Все още има физически травми от схватката. 

"Едно нещо знам и това е, че животът не трябва да се пипа така", сподели Трифонов.

Бебето сърна Нели сега е в приюта на "Дивите животни", които разказаха първи шокиращата история на Юли. Той самият полага грижи за нея, като ѝ праща козе мляко.

За жалост обаче малката сърна Нели трудно бъде върната в гората при майка си, тъй като тези животни бързо се опитомяват и след това трудно се приспособяват в дивото. Бъдещето на Нели най-вероятно е в зоопарк или в развъдник, казаха от "Дивите животни".

От "Дивите животни" ни споделиха още, че този случай не е изолиран, а последните години са получавали няколко подобни сигнала. В различни села в дворовете имало малки сърни, които се продавали.

Имало е и случаи, в които хора откриват малко животно само в гората, смятайки, че е изоставено от майка си.

Затова от "Дивите животни" призовават: видите ли малко на диво животно, не го вземайте.

"Има тотално незнание по отношение на поведението на сърните и това, че оставят малките си да лежат сами, докато се хранят те наблизо в гората. Доста хора се подлъгват по това, че намират само малкото сърне и го мислят за изоставено, а взимайки го те реално го отнемат от майката. Липсата на информираност не е обаче най-страшния проблем, обричащ много малки сърнета на гибел или живот в плен."

Асоциацията апелира, ако забележите малко сърне в двор или ви предложат за продажба или знаете че това се случва някъде и разполагате с конкретни факти, сигнализирайте Регионална дирекция по горите за съответния район. Горските имат право да конфискуват, да съставят актове и да налагат санкции за животни, които са ловни видове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари