Мъж, убил приятелката си, счита 30 години затвор за "явна несправедливост"

0
24-годишната Вероника бе пребита до смърт от Божидар
24-годишната Вероника бе пребита до смърт от Божидар Снимка: Десислава Кулелиева / архив

Върховният касационен съд (ВКС) ще гледа в понеделник едно от почти еднотипните битови убийства на млади жени, които разтърсиха страната в последните няколко години.

В нощта срещу 3 март 2018 г. Вероника Петрова (24 г.) е пребита до смърт от приятеля си Божидар Димитров в апартамент в софийски квартал "Свобода" след системен тормоз и серия сигнали до полицията. Историята напомняше за жестоката съдба на друга млада жена, Виола, която бе пребита до смърт от приятеля си предното лято в София, припомня КЛУБ Z.

Съседи на Божидар и Вероника в блока разказаха тогава, че мъжът тормозел отдавна младата жена. Във фаталната нощ той я пребил до смърт, като насилието е продължавало часове наред.

Според комшиите Божидар се нанесъл под наем в блока през септември. Първоначално живеел с майка си, която малко след това се изнесла. Чест гост в дома му била Виктория, а скандалите и побоищата били почти ежедневие.

Съседите тогава твърдяха пред "България он еър", че многократно са подавали сигнали в полицията. А когато униформените идвали на проверка, се опраддавали, че... Божидар не ги пускал в апартамента.

Затова и във фаталната нощ, щом чули виковете за помощ на момичето, тъй като подобни скандали били всекидневие, решили да не се обаждат за пореден път на полицията. Когато най-накрая е подаден сигнал на номер 112 и патрулът пристига на място, вече е късно. Вероника е открита мъртва в апартамента, починала от остра кръвозагуба. В медиите излизат детайли за нечовешкия побой и издевателства над голата Вероника във въпросната нощ.

Майката на рецидивиста твърди, че той "много я обичал".

Още същата година Божидар получава на първа инстанция присъда от 20 години затвор по едни от най-тежките членове от НК - чл. 116 и чл. 115 (убийство по особено мъчителен начин за убитата и с особена жестокост). Също така е осъден и да заплати на конституираните по делото частни обвинители и граждански ищци сумите от по 20 000, 30 000 и 18 000 лева, представляващи обезщетения за причинените от деянието вреди.

Софийският апелативен обаче изменя присъдата, като завишава наказанието „лишаване от свобода“ на 30 години (кръвнините остават същите).

Сега обжалват и двете страни.

"В касационната жалба на подсъдимия се заявява касационното основание за явна несправедливост на наказанието, като се иска намаляване на размера на наложеното наказание" - пишат от ВКС. - "С касационните жалби на гражданските ищци и частни обвинители се иска увеличаване на размера на наложеното наказание и присъдените обезщетения."

Докладчик е съдия Николай Дърмонски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари