Мъж с ампутирани крака проходи

0

77-годишния Стефан Дулев от Копривщица  е с ампутирани крайници и от 10 години е в инвалидна количка.

Сега той ходи – благодарение на специалистите от Центъра за специализирано протезиране и рехабилитация в УМБАЛ Бургас, информира БНР.

Центърът е съвместен проект на УМБАЛ Бургас, Националния алианс за интеграция след ампутация и протезиране и Община Бургас. Намира се в Отделението за долекуване на Бургаската болница.Тук помагат на хора с ампутирани крайници, които пристигат от цяла България. Като Чичо Стефан от Копривщица.

6 пъти е падал от инвалидната количка. В началото рехабилитацията беше много трудна, защото постоянно гледаше краката си и се радваше, че ходи. Задъхва се, защото е болен от сърце. Трябваше да работим много бавно“, обясняват рехабилитаторите. Трудно било и да го отучат да "ходи на ръце" - да се набира и премества тялото с помощта на ръцете, а не на краката.

Чувството да гледаш света отгоре е неописуемо. Благодаря на всички, които ми помогнаха да го изпитам отново“, казва Стефан. Той вече има нови крака. Това са протези, изработени специално за него. Ще може да се придвижва сам, да излиза в двора на къщата си, да се обслужва – нещо почти невъзможно до момента.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари