Мазето в Германия: Какво е позволено да се държи там и какво не

0
Оказва се, че в Германия да си имаш мазе изобщо не е проста работа
Оказва се, че в Германия да си имаш мазе изобщо не е проста работа

В България най-често ги използват за складиране на зимнина, в Германия служат за съхраняване на инструменти, градински пособия или ненужни мебели. Ето какво е позволено и какво не в германските мазета

В мазето българите налагат зеле и складират буркани, германците пък често майсторят в импровизирани работилнички. Както за всичко останало, и за използването на мазетата в Германия важат стриктни правила, някои от които са фиксирани в нормативни актове, други пък се налагат през съдебната практика, пише Дойче Веле.

Статут на мазето

Обикновено към всяко жилище под наем спада и съответното мазе, където може да се държат продукти, зимнина, градински инструменти, ненужни мебели. Като наемател имате право на мазе, само ако то е изрично вписано в договора за наем. Пак там трябва да е указано кое точно мазе принадлежи към Вашето жилище. Ако такова указание липсва, наемодателят определя полагащото Ви се помещение. Във Вашето мазе няма право да влиза никой друг, включително и наемодателят.

Мога ли да обзаведа работна стая в мазето?

Да, това е възможно без специално разрешение. Но едно такова обзавеждане трябва да стане след сериозно планиране и като се взимат предвид редица обстоятелства, препоръчва специализираният портал „Hausjournal“. Специалистите изброяват кои са най-важните фактори: осветление и проветряване, здравословни аспекти, изолация и отопление, параметри на помещението и точна скица. За да се използва като работна стая, мазето трябва да бъде високо най-малко 2,20 метра и да има прозорци с определена, регламентирана големина. При мебелирането на помещението трябва да имате предвид, че в мазето съществува по-голяма опасност от мухъл, тъй че дръжте мебелите на известно отстояние от стените.

Мога ли да спя в мазето?

В жилищни блокове обикновено е забранено да се спи в мазетата. В еднофамилните къщи под наем това обаче по принцип е разрешено. Но и в двата случая трябва да видите какво пише в договора за наем, защото ако в мазето редовно се преспива, в договора то изрично трябва да фигурира като жилищна площ. А в повечето договори за наем мазето фигурира единствено като складово помещение – тоест, там е забранено да се преспива. Ако сте собственик на еднофамилна или двуфамилна къща, преспиването в собственото мазе е допустимо, но ако сте собственик на апартамент в кооперация или жилищен блок, мазето изрично трябва да е обозначено като жилищна площ в нотариалния акт. Ако мазето към собствения Ви жилищен имот трайно ще се използва за гости и за преспиване, обикновено се налага да вземете разрешение за преустройство от архитектурните власти. Ако там само от време на време преспива някой – няма проблем. Но винаги имайте предвид, че в мазето е влажно, въздухът е по-лош, може да има мухъл или някакви вредни изпарения.

Мога ли да държа ценни предмети в мазето?

Това решавате Вие самите. По принцип в мазето се складират вещи за всекидневна употреба. Ако обаче го използвате като склад за някакъв вид бизнес-дейност, трябва да получите изричното разрешение на наемодателя. Не се разрешава също така да държите в мазето общоопасни вещества или предмети. Трябва да имате предвид също така, че влажността в мазето е висока, така че не бива да оставяте за дълго вещи, които са чувствителни към влагата. Ако поради спукване на тръба мазето Ви се овлажни допълнително, наемодателят не носи пълната отговорност за щетите, нанесени на скъпи предмети във Вашето мазе – просто защото не им е там мястото. Винаги трябва да се има предвид и друго: дали мазето е достатъчно надеждно защитено срещу взлом. Така например ако държите скъпо струваща водолазна екипировка в мазе с решетъчна врата от дъски и само един катинар, Вие носите част от отговорността при евентуален взлом.

Изданието „Mieterzeitung“, което предлага разнообразни информация на наемателите в Германия, отговаря на още няколко въпроса:

Полага ли ми се намаляване на наема, ако не мога да ползвам мазето? Да, ако не сте виновни за причините – примерно наводнение или пожар.

Длъжен ли съм да поддържам чисто стълбището към мазето? Да, ако в договора за наем сте поели такова задължение по отношение на общите части от имота.

Мога ли да се откажа от ползване на мазето и да получа отстъпка в наема? Не, това по принцип не е възможно. Но винаги можете да потърсите взаимно приемливо решение с наемателя, съветват специалистите.

С две думи: оказва се, че в Германия да си имаш мазе изобщо не е проста работа…

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари