Мая Манолова: В момента кризите управляват правителството, а не обратното!

0
Липсва идея и визия докъде ще стигне това правителство
Липсва идея и визия докъде ще стигне това правителство

Редица кризи са се струпали, но е факт, че правителството върви след събитията и кризите управляват кабинета, а не обратното.

Такава оценка даде председателят на гражданската платформа "Изправи се. БГ!" Мая Манолова за работата на правителството на дискусия "Леви цели с десни мерки - 100 дни по-късно" по-рано днес, пише "24 часа".

Правителството на премиера Кирил Петков вече премина исканите 100 дни толеранс, за да навлезе в работата си. Вчера, заради липсата на решения на кризите в страната, то бе критикувано и от президента Румен Радев. "Тези кризи не дават толеранс на българските граждани и на бизнеса, цените растат. Аз очаквам правителството да се фокусира върху гарантирането на енергийната и продоволствената сигурност. Все още хората очакват резултати", каза той.

Правителството на Кирил Петков дойде с изключително силни заявки и затова кредитът на доверие и очакванията бяха огромни, напомни днес Манолова.

"В "Изправи се.БГ" положихме усилия да започнем с положителното, когато ще даваме оценка на 100-те дни, но освен факта, който не е малък, че направиха правителство и отстраниха ГЕРБ от властта, не можехме да изтъкнем друго като положителен резултат", продължи Манолова. Според нея управляващата коалиция вече се пропуквала заради лобистки интереси. Не се случило и нищо от обещаната битка с монополите, въвеждането на необлагаем минимум, увеличаването на пенсии и заплати, смяна на кадрите в държавните дружества и др.

Обещаното, че ще бъде разграден моделът на ГЕРБ, просто не се случва. А напротив - правителството го възпроизвежда и надгражда, каза тя.

Липсва идея и визия докъде ще стигне това правителство. При липсата на ясна идея, имаме работа с ад хок акции, които позволяват вместо секторни политики, да ставаме свидетели на удовлетворяването на частни корпоративни интереси, анализира политологът Страхил Делийски.

В последните дни излезе новина, че правителството предлага да се премахне личният лекар и пациентите да бъдат поети от Спешната помощ, но тя е на издъхване. Дори човек да не е експерт, виждаме какво се случва пред спешните кабинети, коментира пък Пенка Георгиева от организация "Заедно с теб". Тя бе категорична, че и потребителската такса трябва да се запази, "защото хората и в момента изнемогват да си платят 2,90 лв", особено по малките населени места.

Георгиева разказа, че липсвали и лекарства за онкологични заболявания в градовете Варна, Бургас, Русе и Търговище. "Когато говорих със зам.-министър Грибнев, той вдигна рамене и каза "аз какво да направя". Наистина се потресох от тази реплика", каза тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    ...
    По-добре така, отколкото те да управляват кризите, че съвсем мазало ще стане !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари