Мая Манолова: Трябваше ли Бойка да се качи на прозореца, за да я види Бойко

0
Те надминаха ръба на отчаянието и се качиха високо на перваза на прозореца, за да ги види властта, защото властта не ги виждаше под прозореца си пред Министерски съвет
Те надминаха ръба на отчаянието и се качиха високо на перваза на прозореца, за да ги види властта, защото властта не ги виждаше под прозореца си пред Министерски съвет Видео: bTV

Сестрите надминаха ръба на отчаянието и се качиха високо на перваза на прозореца, за да ги види властта, защото властта не ги виждаше под прозореца си пред Министерски съвет

Трябваше ли Бойка да се качи на прозореца на нивото на премиерския премиер, за да я види Бойко. Гражданите подкрепят Бойка, жената на прозореца, а не Бойко. Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV Мая Манолова.

Тя припомни, че исканията на медицинските сестри са много ясни искания и не са от вчера. По думите ѝ, министър Ананиев лъже.

„По всяко едно от тези искания, той вече е казвал – Да, добре, това ще се случи“.

Те искат професията Медицинска сестра и професията Специалист по здравни грижи да бъде обявена за защитена професия, искат основната работна заплата на всички специалисти по здравни грижи да бъде две минимални работни заплати.

Искат колективният трудов договор да важи за всички. И сега е записано 950 лв. минимална работна заплата за медицинска сестра, но това не се спазва в страната. Искат да имат възможност за частни медицински практики – рехабилитатори, медицински сестри, както е навсякъде по света. Искат в медицинските стандарти да бъдат ясно разписани изискванията за здравна грижа, да бъде остойностен трудът на медицинската сестра, така че тя да може да получи съответно възнаграждение по този начин. И разбира се, искат реформа. Реформата те виждат първа точка чрез премахване на търговските дружества лечебни заведения.

Те са посочили в споразумението, че исканията за работните заплати, за защитената професия, за повишаването на нощния труд – в момента те получават стотинки за работата си през нощта, всички тези искания имат по-кратък срок, двумесечен срок. Исканията за реформа и за преобразуване на лечебните заведения е обвързан със срок от 1 година“, каза Мая Манолова.

Разбирате ли докъде трябва да бъдат докарани тези жени с безразличието на институциите, пита Манолова:

„Те надминаха ръба на отчаянието и се качиха високо на перваза на прозореца, за да ги види властта, защото властта не ги виждаше под прозореца си пред Министерски съвет. От 1 март никой представител на институция не им обърна никакво внимание."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари