Мая Манолова скочи срещу търговците на ток

1
Договарят се предварително търговците на ток и печелят десетки милиони левове, заяви Манолова
Договарят се предварително търговците на ток и печелят десетки милиони левове, заяви Манолова

Сделките на енергийната борса са нагласени, каза Манолова

Ръководството на енергийната борса, енергийният министър, КЕВР и всички, които имат отношение към правилата на борсата да оповестят търговците на ток на борсата, които натрупаха десетки милиони левове, докато фирмите фалират. Увеличават се цените на основните стоки и услуги, а от високите цени на тока ще бъдат засегнати и домакинствата от 1 януари 2022 г.

За това призова днес председателят на коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова в предаването „Седмицата на Дарик радио“.

Тя бе категорична, че има много корупционни сделки в енергетиката, които трябва да бъдат извадени. Сделките на енергийната борса са нагласени, договарят се предварително търговците на ток и печелят десетки милиони левове. Това го плащат фирмите и гражданите. В Комисията по ревизията започнахме с енергийните дружества, защото знаехме, че предстои увеличение на цената на тока, каза Манолова.

По думите ѝ най-големият проблем в борбата с корупцията е прокуратурата, която вместо да разследва високите етажи на властта, тя ги прикрива. Манолова даде пример с кюлчетата злато и пачките в чекмеджето, които прокуратурата не разследва. В същото време обаче прокуратурата се занимава с протестиращи граждани и ги обвинява в метеж, държавен преврат и въоръжено въстание. Гешев пази Борисов и това е един от големите проблеми, каза още тя.

Относно офшорните сметки Манолова заяви, че притежаването на офшорни дялове трябва да води до несъвместимост за лицата на висши публични длъжности. Тоест, ако си политик, да нямаш офшорни сметки, обясни тя и подчерта, че трябва българската прокуратура и европейската прокуратура да са свързани, както и имотният регистър в България с чуждестранните имотни регистри.

Трябва да има ревизия. В двете Комисии по ревизията – в 45-тия и 46-тия парламент, стана ясно разхищението на публични средства. Шефовете на държавни енергийни дружества взимат по 200-250 хил. лв. годишна заплата, а не са поискали неустойки за милиони левове, каза още Манолова.

Обществените поръчки трябва да бъдат изцяло на светло, а търговете по тях – електронни. Да има чисти, прозрачни конкурси и всички да се състезават при равни условия. Злоупотребите с „ин хаус“ процедурите също трябва да бъдат прекратени, категорична бе Манолова.

Тя заяви, че КПКОНПИ трябва да бъде преоснована, както и че са необходими законодателни промени, за да не бъдат „удряни“ едни, а на други да им се прикриват злоупотребите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари