Мая Манолова: Не искам да съм министър-председател

0
Приемам, че съм по-добра като омбудсман, отколкото като политик
Приемам, че съм по-добра като омбудсман, отколкото като политик Снимка: bTV

Не искам да съм министър-председател, а омбудсман.

Това каза омбудсманът Мая Манолова в предаването „Шоуто на Слави“ по бТВ в отговор на зрителски въпрос дали иска ли да е министър-председател. „Желая да бъда омбудсман и да си върша работата. Надявам се институциите да не ми пречат да го правя. Аз желая да съм омбудсман – така съм полезна, ефективна и това, което се очаква от мен, се случва. Нека всеки си върши работата, но да я върши честно“, заяви Манолова.

Попитана защо е различна от времето, когато е била депутат от БСП и сега, когато е омбудсман, тя заяви, че не може да приеме, че Изборният кодекс е по-лош от този, който действа в момента. „НС успя да лиши изборното законодателство от редица демократични промени. Например, гласуването зад граница. В Изборния кодекс, когато беше написан под мое ръководство в НС, даваше много повече възможност на нашите граждани зад граница. Имаше опит да се увеличат преференциите, слава Богу неуспешен. Депутатите се опитват да премахнат, като го отложат, машинното и електронното гласуване. Какво мисли министър-председателят, вие или аз, няма значение, защото суверенът се произнесе. Имаше референдум, иницииран от президента Плевнелиев през 2015 г. 2 млн. българи казаха „да“ на електронното гласуване. Ще има, защото това искат хората и това е начинът, през който българите зад граница да упражнят правото си на глас“, обясни Манолова и отново подчерта, че сега е по-полезна и сегашната ѝ работа ѝ харесва повече. „По своему винаги съм се придържала към защита на каузи, които смятам за справедливи. Приемам, че съм по-добра като омбудсман, отколкото като политик“, добави Манолова.

В отговор на въпрос кандидатурата й за омбудсман на Бойко Борисов ли е била, Мая Манолова посочи: „Да се върнем на това кой ме подкрепи за омбудсман. Спечелих състезанието с 129 гласа „за“. Единствената ПГ, която излезе и каза, че няма да ме подкрепи беше ГЕРБ“. „Бойко Борисов нямаше никакво отношение, защото беше в МС. Не съм чула някъде Бойко Борисов да е подкрепил кандидатурата ми за омбудсман“, обясни тя. „Мандатът ми ще свърши след година и половина. Какво ще правя тогава, ще решавам тогава“, заяви омбудсманът. „Както са тръгнали да ми пречат може и да бъде по-рано“, коментира Мая Манолова.   

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари