Мая Манолова: Депутатите обслужват лобито на големите вериги супермаркети

0
Приетите вчера промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс ще доведат до затварянето на още и още бакалии и малки магазини за хранителни стоки, предупреди тя
Приетите вчера промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс ще доведат до затварянето на още и още бакалии и малки магазини за хранителни стоки, предупреди тя Снимка: Изправи се.БГ

Приетите вчера промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс ще доведат до затварянето на още и още бакалии и малки магазини за хранителни стоки, предупреди тя

"Докато бившите партньори от сглобката си разменят удари, в Народното събрание се приемат тихомълком закони, които облагодетелстват големите икономически субекти. Вчера с подкрепата на депутати от различни цветове бяха приети облекчения за търговските вериги в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс - лобито на най-големите вериги супермаркети си издейства практически освобождаване от фискален контрол при внос на храни."

Това заяви председателят на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова в своя позиция по повод приетите вчера промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

По нейни думи това е поредният удар над малките търговци и производители на хранителни стоки, защото според промените в ДОПК, ако една търговска верига внесе гаранция от 1 млн. лв., която според Манолова е напълно непосилна за малките магазини, тя няма да бъде проверявана при внос на храни.

Малките търговци на храни ще бъдат проверявани, като ще продължи практиката и за технически грешки да им се запорира 30% от стойността на стоката до приключване на финансова ревизия. За големите търговски вериги, които реализират годишен оборот от близо 2 млрд. лв., внасянето на гаранция за 1 млн. лв. не е проблем - те така ще си спестят проверките”, сподели опасенията си Манолова, предадоха от пресцентъра на партията.

Според председателя на Изправи се.БГ тези законови промени ще доведат до затварянето на още и още бакалии и малки магазини за хранителни стоки и цените на пазара ще се определят от големите търговски вериги без конкуренция.

Да бяха направили тази гаранция поне процент от оборота, така че за тези, които реализират милиарди печалба, да е милион, а за тези, които правят оборот от десетина хиляди лв. - съответен процент. Така би било справедливо”, предложи Манолова и призова президента да наложи вето на промените в ДОПК, за да предотврати поредния удар над малкия бизнес.

В допълнение председателят на Изправи се.БГ обвини депутатите в лобизъм в полза на големите търговски вериги: “Целта не е справедливост, а слугинаж към големите спонсори. Все пак идват избори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Анонимен
    Зададат ли се избори, тая цъфва, като майска роза.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари