Мая Манолова: Ако подигравката с гражданите продължи, ще се кандидатирам за кмет на София

2
Пренебрежението е вбясяващо
Пренебрежението е вбясяващо Снимка: bTV

Решението за 6000 машини за местните избори беше взето буквално преди четири месеца и всички аргументи, които изтъкват сега управляващите, бяха ясни.

Какво се промени, кое е това, което накара управляващите и ЦИК да променят мнението си и да кажат, че машинното гласуване трябва да бъде премахнато, заяви националният омбудсман Мая Манолова в предаването "Тази неделя" по bTV.

Как същите машини на същите цени са скъпа играчка само за местните и парламентарните избори, а не са скъпа играчка за президентските и за европейските избори, добави тя.

ЦИК вместо да купи машините, ги нае на цена, на която те се купуват – 9 млн. лева, подчерта Манолова.

А и ЦИК издаде методическите указания буквално четири дни преди европейските избори, не направиха адекватна информационна кампания. В някои секции хората не бяха информирани, че има машини. Така че даже тези 30%, които гласуваха машинно, са добър резултат, каза омбудсманът.

Тези 40% грешки, които се споменават, не са грешки на машините, а на изборната администрация, заяви Манолова.

Тя показа изборен протокол, на който членове на изборната администрация са написали, че въпреки подадените четири гласа за дадена партия, те не са отчетени. Излиза, че според тях 0+4= 0. Така могат да си пишат каквото са си решили. В случая машината става свидетел на тази кражба на гласове, посочи националният омбудсман.

Премахване на машинното гласуване иска този, който иска да продължат по този начин да се изготвят протоколи и да се крадат гласове, подчерта Манолова.

По думите ѝ машинното гласуване ще допринесе за честността на вота. Когато гласуваш машинно, знаеш че няма как гласът ти да бъде отклонен, отбеляза Мая Манолова.

Тя посочи, че все още не е решила дали ще се кандидатира за кмет на София. Пренебрежението обаче по повод това, за което се боря, е вбясяващо, заяви Манолова, като добави, че "ако ядосат гражданите, ако продължават да се подиграват с тях", ще се кандидатира за поста.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари