МАТУРИ 2018: Търговия с верните отговори в интернет

0
Дилъри продават отговорите на матурата за 300 лева
Дилъри продават отговорите на матурата за 300 лева Видео: NOVA

Повече от 55 000 зрелостници се явиха на матура по български език и литература. Учениците разсъждаваха върху стихотворението "Вяра" на Никола Вапцаров. 

Имаше засилени мерки за сигурност и нови опити за търговия с отговорите.

За втора поредна година матурата беше разделена на части, а учениците нямаха право да излизат преди да са приключили с всяка от тях. Мярката е срещу преписвачите. За такива дебнеха и над 4000 камери и 10 000 квестори. Само 12 са анулираните работи в цялата страна заради опити за преписване и скрити мобилни телефони, предава NOVA.

Компютър генерира крайния вариант на изпита измежду близо 12 милиона комбинации на въпросите. По същото време първите зрелостници вече чакаха пред училищата. Много от тях дойдоха с подкрепление. Зрелостниците обещаха да разчитат само на знанията си при решаването на теста.

И тази година не липсваха директни предложения за продажба на верните отговори във Facebook. Екип на NOVA пробва да си купи отговорите на матурата предварително. Свърза се с двама от дилърите – единият поиска 300 лева, а отговорите щял да получи директно от МОН. Отговорите се диктували по време на изпита чрез "бръмбар", скрит в ухото.

Вторият дилър поиска 150 лева. Обеща отговорите чрез SMS малко след началото на матурата. Такъв обаче не беше изпратен, нямаше и обаждане от първия дилър.

Препитването продължи точно четири астрономически часа. И тази година основното притеснение на зрелостниците се оказа надпреварата с времето.

По време на поправителната сесия през септември от Просветното министерство са направили анализ на времето за решаване на изпита. Засега матурата остава в този вариант.

Втората задължителна матура, която е по предмет по избор, ще е на 23 май.

Днес се проведе и националното външно оценяване на учениците от седми клас, което е вход за гимназиите. На препитването по български език и литература се явиха над 57 000 ученици.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари