Матео Салвини ползвал служебни самолети за полети по партийни дела

0
Съдът счете полетите за незаконни
Съдът счете полетите за незаконни Снимка: БГНЕС

Лидерът на крайнодясната Лига в Италия Матео Салвини може да бъде разследван за предполагаемото неразрешено използване на официални самолети за партиен бизнес, докато е бил министър в кабинета, съобщиха италианските медии, предава БГНЕС.

Прокурор в Рим изпрати документи в трибунал, натоварен с мониторинга на публичните финанси, свързани с 35 полета, които Салвини предприел, докато беше вицепремиерът и министър на вътрешните работи, пише в. „Кориере дела Сера“.

Прокурорът поиска съдът да определи дали полетите със самолети и с хеликоптери на полицията и пожарникарите представляват злоупотреба със служебно положение.

Според неотдавнашно разследване на в.„Ла Република“, Салвини често е планирал официални служебни пътувания в Италия точно преди или след митинги за Лигата.

Нямам търпение да изляза пред съдилищата”, каза Салвини, когато беше попитан на пресконференция в четвъртък. В Туитър той написа: “Колкото повече сме атакувани, толкова повече се движим напред, с усмивка на устните ни.”

Все пак съдът счете полетите за незаконни, тъй като италианският закон предвижда полицията и противопожарните самолети да се използват изключително за институционална употреба, а не от държавните министри.

Само петимата най-високопоставени държавници – президентът, двамата председатели на двете камери на парламента, премиерът и ръководителят на конституционния съд – имат законно право да използват такива самолети.

Изключенията стават след специално разрешение, но случаите със Салвини не са били такива. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари