Математик: Многото преболедували КОВИД е причина за спада на заболеваемостта у нас

0
Две седмици след Великден ще се разбера какъв е ефектът от празниците
Две седмици след Великден ще се разбера какъв е ефектът от празниците Видео: bTV

Според Лъчезар Томов не бива да се позволяват големи събирания на хора, защото има локални вълни на коронавируса

Имаме спад, но той е в процента позитивни PCR тестове, а при антигенните тестове имаме обръщане, посочи математикът Лъчезар Томов в предаването „Тази сутрин“. По думите му 10 човека вече заразяват по-малко от други 10 и това означава, че епидемията спада.

Според Томов колективен имунитет, а не временен, е възможно да се постигне, когато се ваксинират около 5 млн. души. „У нас трябва първо да се ваксинират възрастните и рисковите групи, за да спадне смъртността и заетостта на болниците“, отбеляза той.

„Имаме много преболедували, което е причина за спада. България не е страна, която е много населена, като изключим големите градове, имаме и малка мобилност. Няма такъв вътрешен трафик като в Германия например, където при по-строги мерки продължава да се вдига заболяемостта“, обясни математикът.

Затова според него при нас по-леки мерки водят до по-силен спад. „При нас може да спре дори британския вариант без тежки затваряния“, заяви Томов.

В Швеция от април са забранени големите събирания, включително и на открито. В момента там забраната е да се събират повече от 8 човека“, даде пример той.

„Не бива да се позволяват големи събирания като тези, които виждаме в дискотеките, защото може да има локални вълни. При тази смъртност, която е над 1% при нас и при факта, че 10%-20% имат дълъг COVID с проблеми и неврологични увреждания, това не е разумно да се позволява, докато не се ваксинират всички“, заяви Лъчезар Томов.

Той смята, че две седмици след Великден ще се разбера какъв е ефектът от празниците. „Миналата година имаше временно увеличение на случаите, но тогава нямаше толкова преболедували. Надявам се у нас да не са влезли нови варианти, но има много неизвестни“, посочи Томов..

„Още миналата година трябваше да започне периодично тестване за антитела, за да се знае през колко хора е минала болестта. Така ще имаме и картина да знаем колко време и колко хора ще бъдат защитени. Още много неща не се знаят за вируса – не се знае колко трае естественият имунитет, от ваксините броят на антителата е десетократно по-голям, отколкото на преболедувалите“, отбеляза математикът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Пешо, събуди се, бе! Обедна почивка е!
- Вървете без мен, днес няма да почивам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари