Масовото преплуване на река Дунав

0
Опасното е, че има много силно течение и реално се преминават 4-5 километра по течението
Опасното е, че има много силно течение и реално се преминават 4-5 километра по течението

Традицията се случва за 62-ри път край Свищов.

Масовото преплуване на река Дунав. Традицията за 62-ри път край Свищов. Плуването няма състезателен характер. 

Преценката от пръв поглед за дължината на трасето лъже, убеден е Владимир. А той познава реката по-добре от петте си пръста, тъй като е плувал този един километър десетки пъти.

„Опасното е, че има много силно течение и реално се преминават 4-5 километра по течението. Човек, ако почне да гледа брега, започва да се стресира. Необходимо е човек да може да плува поне 200 метра без да се уморява иначе пречи на останалите”, обясни Владимир Петров, предава NOVA.

Плувците са на групи. И при бързите, и при по-бавните обаче има спасители с лодки, които са готови да помогнат във всеки един момент от маршрута.

„За първи път го плувах на седем години с плавници още по времето на комунизма. Ние тук сме свързани с реката. За нас това да отидем до границата на друга държава и да преплуваме до българския бряг е нещо, което го очакваме цяла година", разказва участник в традицията.

Това е силна мотивация, която кара цели семейства да се впускат в уморителното предизвикателство - изпитание за волята и тест за уменията да пребориш реката.

Хората бяха извозени до румънския бряг с военната платформа.

Захари Пламенов е момче, минало курс за спасител във вода.

"Трябва максимално бързо да стигна до човек и да му извадя глава извън Дунав, за да не се дави. Не е трудно да плуваме по реката, особено ако течението е с него. Трбява да се внимава", каза той.

Преценката от пръв поглед за дължината на трасето лъже, убеден е Владимир. Той познава реката по-добре от петте си пръстта, тъй като е плувал този 1 км десетки пъти. "Един път като скочиш, групата те води", каза още Петров.

Плувците са на групи и при бързите, и при бавните, има спасители с лодки, които са готови да помогнат във всеки един момент от маршрута.

"Ние сме свързани с реката и да отидем на границата на друга държава и да преплуваме до нашата по тази величествена река, го чакаме цяла година". заяви Пламен.

Всичко това се случва, благодарение на военното поделение от Белене, които осигуряват транспорта им. Военните катери бутат въпросната платформа, а оттук насетне хората, които са подготвени да плуват, ще бъдат поляти с вода, така че температурата на телесната температура да се изравни с тази на водата.

"С всеки четирима ще има лодка и с двама спасители в лодката, която ще ги охранява. Трябва да се движат с група", каза главният спасител на цялото събитие.

Течението е най-сериозната опасност при подобни плувания. Човек трябва да бъде подготвен за такова предизвикателство. Това не е състезание и всеки един от участниците ще получи грамота.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари