Масовият мор на пчели удари и Русе

1
Никой не ти казва с какъв химикал се пръска. Всеки си пръска с каквото има. Не каквото са..., със забранените отрови, ами....
Никой не ти казва с какъв химикал се пръска. Всеки си пръска с каквото има. Не каквото са..., със забранените отрови, ами....

Масовият мор на пчели удари и производители на мед в област Русе.

Според пчеларите причината е в неправилното пръскане на земеделските култури

Нанесените щети са в различен размер, в зависимост от района в който се намира населено място. Според пчеларите, причината е в неправилното пръскане на земеделските култури. Те смятат, че е необходимо да се вземат ефективни мерки от страна на държавата за справяне с проблема, пише Кис13.

Радослав Радев се грижи за 60 кошера в русенското село Нисово. Притеснен е, че и неговите пчели започнали да умират, макар все още да не е масово както при негови колеги от други населени места.

"Преди една седмица и половина имаше такова нещо, при мен беше по-слабо, но имаше много. Много колеги обаждат ми се по телфона и ме питат как е мрат ли пчелите или...и аз им викам по-слабо е при мене, обаче едно момче от Сваленик вика отпред пред кошерите побеля от пчели", обясни Радослав Радев.

Стопаните си обясняват морът при пчелите с неправилното пръскане на земеделските културите.

"Никой не ти казва с какъв химикал се пръска. Всеки си пръска с каквото има. Не каквото са..., със забранените отрови, ами.... Просто няма как да разбереш с какво се пръска, затова не само при нас ами в цялата страна се оплакват хората само от тези хербициди, дето пръскат и житото, и рапицата, и слънчогледа и всичко се пръска с надземна техника, или с въртолет, или със самолет.", разказва още той.

Според Радослав дори да има добра координация между пчеларите и арендаторите за пръскането на посевите, няма как да се затворят пчелите, за да не излизат от кошерите.

"Не могат да се предпазят пчелите, защото в момента има 150 хиляди пчели в кошера. Няма как да ги затвориш, а и да ги затвориш, те ще умрат, нямат въздух, нямат кислород и те пак умират. Значи, могат да се предпазят, слагат се едни тензухени платна пред кошера и те се мъчат – отдолу, отстрани.. има ефект, ако се спазва. Трудна работа. На сто кошера, колко платна ще сложиш, кога?"

Прозиводителите на мед не разбират защо държавата не им изплаща обезщетение при масово измиране на пчели.

"Досега не съм чул от някой пчелар да каже – държавата ми помогна щото пчелите са ми умрели. Казват оправяйте се сами."

Пчеларите смятат, че трябва да се направят законодателни промени за субсидиране на отрасъла от държавата, дори ако се наложи това да се постигне с протести.

"Трябва да има протести, както на зърнопроизводителите им дават субсидии всяка година, торове им дават, пари им дават, и накрая житото си го продават. Значи, а пък кой им опрашва реколтите – пчелите. Ако няма пчели, няма да бъдем на тази земя.", категоричен е Радослав Радев.

Радослав не вижда голям смисъл в това да застрахова кошерите си, тъй като щетите по пчелните семейства трудно се доказвали и нямало да му ги признаят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари