Байдън нареди хапчетата за аборт в САЩ да се продават и по пощата

0
​Решението на американския президент идва на фона на по-строгите закони, приети от водените от републиканците щати
​Решението на американския президент идва на фона на по-строгите закони, приети от водените от републиканците щати Снимка: БГНЕС / архив

Решението на американския президент идва на фона на по-строгите закони, приети от водените от републиканците щати

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън прие хапчетата за аборт да са достъпни постоянно по пощата за всеки, който пожелае. Подобно правило бе въведено извънредно само за периода на пандемията, но сега остава и занапред.

Лесният достъп до хапчета за аборти са рядка победа за движението за избор във все по-ожесточената битка за репродуктивните права на гражданите в страната.

Решението отменя предишно изискване, описано като "обременяващо" от активистки организации като Американския съюз за граждански свободи (ACLU), но също и здравни групи като Американската медицинска асоциация (AMA).

Решението на Байдън идва на фона на по-строгите закони, приети от водените от републиканците щати. Новите правила ограничават правата на жените да прекратят бременността си, докато се очаква решение от Върховния съд на страната, което може да отмени аборта като конституционно право.

Новото правило е описано в писмо, изпратено от Агенцията по храните и лекарствата. В него се казва, че лекарството мифепристон вече не трябва да се отпуска само в клиники, медицински кабинети или болници.

Медикаментозният аборт включва две различни лекарства, мифепристон и мизопростол, които могат да се използват безопасно до първите 10 седмици от бременността.

Мифепристон блокира прогестерона, хормон, необходим за развитието на бременност, като по този начин предотвратява развитието на плода. Мизопростол, приет 24-48 часа след мифепристон, засилва контракциите на матката, което причинява спазми и кървене - ефект, подобен на спонтанен аборт.

След като бяха одобрени от Агенцията по храните и лекарствата през 2000 г., употребата на лекарства рязко нарасна и сега те представляват поне 40 процента от всички аборти.

Решението на Байдън взриви групите против абортите. „Безразсъдният ход на администрацията на Байдън излага безброй жени и неродени деца на опасност“, каза Сю Либел.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари