Мащабна хакерска атака в Австралия, засегнати са 9 милиона души

0
Нерегламентирано достъпни са адреси, данни от шофьорски книжки, номера на паспорти
Нерегламентирано достъпни са адреси, данни от шофьорски книжки, номера на паспорти

В Австралия се случи най-голямата хакерска атака на континента

Предполага се, че са засегнати личните данни на около 40% от населението на страната. Става дума за клиентите на втората по-големина телекомуникационна компания на територията. От ръководството се извиниха за изтичането на данните и увериха, че работят със съответните органи, за да изяснят кой стои зад атаката и каква точно информация е станала достъпна неправомерно, предаде БНТ.

Вторият по-големина телекомуникационен оператор ще се свърже с близо 10 милиона от клиентите си, за които се предполага, че за засегнати от мащабната хакерска атака. Нерегламентирано достъпни са адреси, данни от шофьорски книжки, номера на паспорти.

"В информационното пространство се разпространява информация за 9 800 000 потребители. Искам да кажа, че това е възможно най-лошия сценарий. Имаме основание да смятаме, че броят е значително по-малък, но работим активно, за да изясним какво точно за получили хакерите. И нещо важно важно - в атакуваната база данни няма финансови параметри. Няма пароли и т.н.", каза Кели Байер Росмарин, изпълнителен директор на компанията.

Като телекомуникационен гигант, компанията е обект на хакерски атаки и към момента успешно е успявала да опази данните на клиентите и потребителите си.

"Тази атака не прилича на никоя, която сме виждали преди, и за съжаление е успешна. Заедно с компетентните органи се опитваме да разберем какво точно е изтекло като данни", каза Кели Байер Росмарин.

Полицията и властите с ресор "Киберсигурност" продължават разследването на най-голямата хакерска атака в Австралия. А от засегнатата компания приканват абонатите си да сменят паролите си и да се свържат с институциите, които разполагат с тяхна чувствителна информация, за да се предотврати потенциално неправомерното им използване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари