Мъртво вълнение изправи спасителите на нокти!

0
Навръх Илинден мъртво вълнение удари Южното Черноморие
Навръх Илинден мъртво вълнение удари Южното Черноморие

Навръх Илинден мъртво вълнение удари Бургаско.

"До оня ден морето беше спокойно, но от вчера задуха сулганът - вятърът, който вдига вълната. Морето стана много опасно, започна да дърпа навътре", разказаха спасители.

Поверието е, че на Илинден водата взема най-много жертви.

"Всички сме на нокти. На децата разрешаваме да влизат само на метър от брега, а на възрастните - до кръста", каза Петър Русев, който е на пост на плажа под Летния театър в Бургас, пише "Труд".

Знамето до обяд беше жълто, но по-късно беше сменено с червено и спасителите не пускаха никого във водата. Суеверие и страх бяха обхванали и летовниците.

Плажът на Бургас беше почти празен, хората предпочетоха басейните на хотелите. Морските вълци предупреждават туристите, които ходят на неохраняеми плажове, да са особено внимателни и да не се правят на герои поне още десетина дни, защото мъртвата вълна може да се появи във всеки момент.

По традиция мъртвакът се появява около 2 август - Илинден по стар стил. Тази година обаче избързал заради големите жеги. Опасното течение още не е стигнало до Варненско, защото там температурите на водата и въздуха са малко по-ниски, съобщиха спасители.

Досега не е имало година, в която денят на св. Илия да не е взел жертва в морето. Според народните вярвания удавените са курбан за светията. От началото на годината по Южното Черноморие са се удавили осем летовници - българи и чужденци.

Мъртвото вълнение е много опасно, защото повлича в подводни ями и ако те хване в лапите си, трябва да плуваш не към брега, а успоредно на него, за да се спасиш. Ако плуваш успоредно, има шанс да се измъкнеш, съветват спасителите. Попадналият в течението в никакъв случай не трябва да се паникьосва и да гребе енергично, а трябва да се отпусне максимално и да се остави на вълната. Тя сама ще го отнесе на безопасно място, уверяват морските вълци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари