Мартин Владимиров: Цените на горивата трябва да са с над 30 стотинки по-евтини

0
Плащаме цени, които са средните за Европейския съюз преди данъци
Плащаме цени, които са средните за Европейския съюз преди данъци Снимка: БНТ

Плащаме цени, които са средните за Европейския съюз преди данъци

Ръстът в цените на горивата през последните месеци с около 20-30 стотинки на литър продължава да бъде дебат на много дискусии.

"Направих една сметка, че цените на горивата в момента трябва да са с около 32 стотинки по-евтини, отколкото са", заяви енергийният експерт от "Център за изследване на демокрацията" Мартин Владимиров в ефира на "Денят започва" по БНТ.

Според него икономическата обосновка, че България има право да купува изцяло руски петрол заради дерогацията от европейските санкции. Именно заради тази дерогация се купува петрол, който е с 20% по-евтин, отколкото петрола, който закупуват всички останали страни членки на Европейския съюз.

"Въпреки всичко плащаме цени, които са средните за Европейския съюз преди данъци. Разликата е само 6% и е почти същата, каквато дават други страни, отказали се от руския петрол, а преди са били много зависими от него като Полша, Чехия и Словения", допълни Владимиров, като обясни, че в момента трябва да плащаме около 2,65 лв и печалбата от тази разлика отива в "Лукойл".

цених печалбата за тази година на 1 млрд. и 800 хиляди лв. от януари до сега и това е изцяло благодарение на дерогацията, а за сметка на това нито лев корпоративен данък допълнително не е влязъл в бюджета", каза енергийният експерт.

Опасенията на повечето хора, че горивата може драстично още да се покачат е само спекулация, защото страни, които са спрели вноса на руски петрол, поддържат същите цени на горивата като тук, смята Владимиров.

"България може да замени без технически и икономически последствия руския петрол в рамките на месец. В началото на септември от "Център за изследване на демокрацията" публикувахме специален икономически анализ, показващ откъде можем да внасяме суров петрол, на каква цена и какво би могло да е оскъпяването".

Има 15 различни източници, като най-разумно би било от Казахстан или Азербайджан, обясни той.

"Вдигането на дерогацията има за цел да се даде повече време на "Лукойл" да прави огромната печалба, която регистрирахме, 200 млн. долара на месец".

Цената на горивата трябва да се определя от цената на производството, а не от разликата в акцизи, заключи Владимиров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари