Какво ще се случи с цените на горивата след отпадането на дерогацията за руския петрол?

0
Три месеца вече у нас не се внася руски петрол, а дерогацията падна в началото на март, коментира Димитър Хаджидимитров
Три месеца вече у нас не се внася руски петрол, а дерогацията падна в началото на март, коментира Димитър Хаджидимитров Снимка: БНТ

Три месеца вече у нас не се внася руски петрол, а дерогацията падна в началото на март

"Три месеца вече у нас не се внася руски петрол, а дерогацията падна в началото на март. Цените на горивата през последните три месеца не са много по-различни от миналото лято, когато има движение на международните цени, да го виждаме и в България и това е напълно нормално. Това движение на цените не е свързано с нашата икономика, а с много икономически фактори, и не само."

Това коментира в ефира на БНТ Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Според него, цялата дерогация беше създадена за една компания да направи все по-големи печалби и да натрупа все по-голям пазарен дял в страната, което е факт:

"От последните 20 години, през последните 2 години внесоха някакъв данък печалба - не това, което се очакваше, но наистина в рамките на 180 млн. - мисля, че за двете години, първата беше 87 млн. и сега авансово внесоха към 67-70 млн. лева. И както се говори, 40 млн. лева ще внесат по този фонд."

По отношение на продажбата на "Лукойл", Хаджидимитров каза, че първо трябва да има купувач и второ - ако се намери купувач, той трябва да плати цената, която тази компания е обявила.

"Цената, която ще поиска тази компания, ще е доста по-висока от пазарната в момента, защото така или иначе, ако печелиш на един пазар, няма да искаш си тръгнеш или ако ще печелиш, ще искаш някаква реалистична цена."

Според Димитър Хаджидимитров, пазарът е много динамичен и войната в Близкия изток и в Украйна, както и нападенията на хутите в Червено море, се отразяват негативно на стойността на горивата. Засега обаче, няма драстични движения при цените нагоре.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари