Мартин Георгиев: Не е ясно кога ще заработят "Цанков камък" и ПАВЕЦ "Чаира"

0
НЕК е сериозно задлъжняла и сега основният приоритет е да намалим тази задлъжнялост с участие на свободния пазар, допълни Георгиев
НЕК е сериозно задлъжняла и сега основният приоритет е да намалим тази задлъжнялост с участие на свободния пазар, допълни Георгиев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

НЕК е сериозно задлъжняла и сега основният приоритет е да намалим тази задлъжнялост с участие на свободния пазар, допълни Георгиев

Изпълнителният директор на НЕК Мартин Георгиев обяви, че до края на ноември се очаква резултат от германска лаборатория, от който да се разбере каква е причината за аварията в ПАВЕЦ "Чаира". Обяви и че заради друга авария, вече около 18 дни не работи ВЕЦ "Цанков камък". Георгиев не се ангажира да каже кога и двете съоръжения ще влязат отново в действие, съобщи Дневник.

За аварията на "Цанков камък" съобщи в края на предната седмица "Демократична България", а зам.-министър на енергетиката потвърди случилото се.

Георгиев обясни, че заради спада на водата и продължаващото топло време така или иначе "Цанков камък" е нямало да работи за периода, освен това вецовете на язовир могат да акумулират водните обеми, така че в случая не може да се говори за пропуснати ползи. 

За Помпено-акумулаторната водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) "Чаира" се чака освен резултат от анализа, и решение на арбитражен съд, който ще постанови кой е виновен за аварията и съответно кой ще плати ремонта на съоръжението. Директорът допълни, че се правят общо три изследвания от три независими източника.

"Надяваме се да станат конкретни и ясни причините и да дадат насоки какви следващи действия са нужни", обяви той.

Мартин Георгиев прогнозира, че в рамките на годината над 20% от произведения ток в страната ще е изнесен извън България. Допълни, че това е полезно за финансите в системата. 

Напомни, че в рамките на около 10 години НЕК е натрупала огромен дълг от 2.5 млрд. лева заради това, че е купувала по-скъпо тока отколкото го е продавала. "Сега основният приоритет е да се намали тази задлъжнялост и успяваме от участието на свободния пазар", обясни директорът. Прогнозата му е, че покриването на дълга ще отнеме 7-8 години. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари