Мартен отново на протест срещу опашките от тирове

0
Транспортният хаос на границата с Дунав мост не е проблем на Мартен и Русе, а на цяла България, дори на Европа
Транспортният хаос на границата с Дунав мост не е проблем на Мартен и Русе, а на цяла България, дори на Европа Снимка: Архив

Транспортният хаос на границата с Дунав мост не е проблем на Мартен и Русе, а на цяла България, дори на Европа

На 3 август от 18:00 часа на Дунав мост мартенчани отново излизат на протест срещу огромните опашки от тирове, които пречат на местните и на русенци да стигнат и да се върнат от работните си места.

Кметът на Мартен Димо Тонев е уведомен за недоволството на съгражданите си и ще присъства на място да ги подкрепи.

„Общинските съветници от Русе дадоха срок на държавните институции до 10 август да създадат организация за решаване на проблема с тировете, които се трупат край граничния пункт Дунав мост, но то сега държава няма“, припомни Тонев. Според него единственото решение за справяне с проблема може да се вземе на държавно ниво и то трябва да е заедно с Румъния

Кметът на Мартен настоя още транзитно преминаващите камиони да не преминават през проверки като другите камиони, за да облекчат още повече пътя, пише БРЯГ.

„Транспортният хаос на границата с Дунав мост не е проблем на Мартен и Русе, а на цяла България, дори на Европа. Това е европейска граница и би трябвало и европарламентът да се намеси в тази тежка с години ситуация“, обясни още Тонев. Според него полицията е безсилна и нямала право да глобява шофьорите на камиони, които се разхождат по пътното платно, докато камионите им чакат с часове реда си да преминат. Цялата ситуация мартенският кмет сравни с Параграф 22.

Той изяви надежда обаче, че свикването на Национален координационен център за безопасно движение по пътищата би могъл да реши дългогодишната пътна драма на региона. В центъра работят заедно представители на Главна дирекция "Национална полиция", Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", дирекция "Национална система 112", Агенция "Пътна инфраструктура" към министъра на регионалното развитие и благоустройството, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата".

Националният координационен център е създаден с постановление на Министерския съвет в сила от 2 юли 2019 г., помещава се в МВР и оттогава е действаща структура. Защо не е действаща с решения за премахване на тапите от Дунав мост, могат да отговорят само включените в Центъра институции, чиято задача е денонощно да реагират на сигнали за усложнени пътни и метеорологични условия, затруднено или блокирано движение, аварии и катастрофи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари