Мъртъв бик причини разрушаване на дюни на плаж „Корал“

1
Трупът на животното е извадено с багер
Трупът на животното е извадено с багер

Трупът на животното е извадено с багер

Клип с унищожени дюни разпространи в социалните мрежи сдружението „Да запазим Корал“. Личат следи от багер, подозрението е за увредена около 1 декар площ. В сагата има и комичен елемент, тъй като най-вероятно иде реч за злолопучна акция по изнасяне на мъртъв бик, за която община Царево и бургаската областна администрация се похвалиха шумно, че е проведена възможно най-екологично, съобщи вестник „СЕГА“.

В публичен план сагата се развива на 8 юни. С багер е изваден големия труп на животното, появил се на брега около две денонощия по-рано. "На мястото бяха областният управител проф. д-р Мария Нейкова, кметът на община Царево инж. Георги Лапчев, зам.-кметът Марин Киров и кметът на с. Лозенец Женя Гандиева. Екологът на общината проследи действията на работниците и механизацията да не увреждат природата. Районът е дезинфекциран и обеззаразен", възвестява община Царево. Идентична информация отделно пуска и областната управа. Само че според "Да запазим Корал" багер влиза и на 7 юни, тоест ден преди мероприятието и маститата делегация. Той не изнася животното - или защото затъва, или защото целта му е била да прокара трасе за целите на акцията. Но според сдружението край плажа има път, по който може да се мине.

Именно въпросният багер най-вероятно унищожава дюните. Интересен е и моментът, че в съобщението до медиите община Царево натъртва: "Забраните, които действат, възпрепятстват подобни акции, но поставят и по-сериозни въпроси – за възможността за реакция по суша или вода при инцидент с посетители на плажа, защото същият на практика е без транспортен достъп от пътя. Междинните пътища от улицата към плажа са разположени върху дюни или са обрасли в дървета и растителност и са непроходими. Почистването им обаче и осигуряването на път до пясъчната ивица би било в нарушение на закона. Община Царево многократно апелираше, че прибързаното обявяване на Корал за защитена местност и по суша и в морето, ще доведе до подобни проблеми". Според "Да запазим Корал" този пасаж е вкаран като алиби - липсвала е проходимост, затова се е наложило погубване на дюни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари