Марсилска треска уби мъж от Приморско

0
Мъж от Приморско е починал от марсилска треска
Мъж от Приморско е починал от марсилска треска

Мъж от Приморско е починал от марсилска треска,

сочи справка на сайта на РЗИ - Бургас за миналата седмица. Починалият е на възраст между 60-64 години.

Още два случая на ухапани от кърлеж, но без фатален край, са регистрирани за изминалите седем дни.

От здравната инспекция обясняват, че марсилската треска или средиземноморската петниста треска е eдно от най-разпространените заболявания, предавани чрез кърлежи.

Заразяването става чрез ухапване от кучешки кърлеж и по-рядко при попадане на телесното съдържимо на кърлежа през конюнктивата на окото и при размачкването му с пръсти.

Според експертите основните фактори, които определят динамиката на това заболяване, са нарасналата популация на скитащи кучета, обезкърлежаването на домашни животни и начинът на тяхното отглеждане в малките ферми.

В повечето случаи на мястото на кърлежовото ухапване се развива т. нар. "първичен афект" – тъмно петно, което представлява малко уплътняване на кожния участък, покрит с неболезнена твърда коричка. Инкубационният период на марсилската треска е от 6 до 10 дни.

Заболяването започва с втрисане, висока температура до 39 - 40 градуса, силно главоболие, болки по ставите и мускулите, особено по долните крайници, до невъзможност за движение, отпадналост, гадене, изразена интоксикация.

От РЗИ - Бургас препоръчват за предпазване от ухапване на кърлежи: да се използват плътно прилепнали към краката и ръцете дрехи при работа на полето; да се предпочитат утъпкани и лишени от буйна растителност места за разходки сред природата; при излети намазвайте откритите части на тялото с отблъскващи кърлежите средства; след престой на открито да се извърши щателен оглед на дрехите и тялото за наличие на кърлеж.

Източник: BNews.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари