Марияна Николова: Навсякъде ме разпознават - и с маска, и с качулка, но бизнесът принципно спазва правилата

0
Алтернативата за туризма е антигенен тест
Алтернативата за туризма е антигенен тест Видео: NOVA

Алтернативата за туризма е антигенен тест

Дали ще бъда с качулка или не зависи от времето, но аз ходя по местата за настаняване и изхранване като таен клиент. Мога да ви уверя, че бизнесът спазва мерките. Аз правя внезапни посещения, за да съм сигурна, че хората могат да бъдат спокойни посещавайки тези места”.

Това заяви пред NOVA вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. Тя добави, че е в постоянен диалог със здравния министър и подчерта, че животът и здравето на хората са приоритет.

При нас мерките са балансирани. Много е важно икономиката да работи и в същото време да пазим живота на хората. По отношение на туризма – той не е само изхранване и настаняване. Ние трябва да наблюдаваме тенденциите. Към този момент март месец изглежда реална възможност за отваряне на този бранш. Въпросът е да има баланс при стриктно спазване на мерките“, каза Николова.

Каквито и мерки да въведем, ако хората не са наясно, че те трябва да се спазват, то те няма да имат голямо значение. Надявам се броят на заболели да не се увеличава и призовавам към дисциплина“, добави вицепремиерът.

Относно изискването за тест на влизащите у нас, Николова каза: „Тези PCR тестове са гаранция за това, че в страната влизат хора, които не са болни. Това е мнението на проф. Костадин Ангелов. Антигенните тестове са приравнени към PCR и това е една алтернатива за туризма. Те стават много бързо и са много по-евтини“.

По думите ѝ няма единно решение в Европа по отношение на ваксинационните паспорти. „Разбира се ваксинацията е в голяма помощ на туризма, защото тя дава едно спокойствие. Това обаче е доброволен акт и ние не можем да задължим хората. Аз бих препоръчала на хората от бранша да го направят. На този етап няма решение входът в страната да бъде позволен само за ваксинирани срещу COVID-19. Има опция лицата, които са ваксинирани да се следят с регистър, за да има спокойствие за туристите, които влизат в България“, коментира още Николова. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Докато пеех вчера в стаята, някой счупи с камък прозореца, за да чува по-добре.

Харесай Дунавмост във Фейсбук