Мария Петрова: Не знаем дали забавянето в транспорта е причина за смъртта на Амая

1
Семейството на момиченцето обяви, че възнамерява да съди фирмата, наета да транспортира детето от Българ
Семейството на момиченцето обяви, че възнамерява да съди фирмата, наета да транспортира детето от Българ Видео: NOVA

Семейството на момиченцето обяви, че възнамерява да съди фирмата, наета да транспортира детето от България до Индия

Амая - момиченцето, което обедини хиляди българи, за да бъдат събрани 750 000 лева за трансплантация в чужбина. Тя трябваше да замине за клиника в Индия, където да получи сърце и шанс за живот. Въпреки усилията, момиченцето не успя да дочака трансплантацията. А след фаталния край – семейството на Амая обяви, че възнамерява да съди фирмата, наета да транспортира детето от България до Индия.

Амая се е борила докрай. Малко след като сърчицето ѝ е спряло да бие, в пост в профила си във Facebook, бащата на момиченцето описва всичко по часове.

Вторник е, към 10:00 и тръгваме от Националната кардиологична болница с линейка. … Пристигаме всички на летище София... и получаваме въпрос от чуждестранните медици : ”Къде е оборудването?”, пише той.

Оказва се, че вместо на летището, оборудването е доставено на централната жп гара. Амая отново е върната в болницата. 6 часа по-късно – втори опит за полет. Жизненоважният апарат за обдишване обаче не можел да бъде свързан със самолета. Трети опит момиченцето не дочакало. А с тежко увреждане на сърцето, като това на Амая, всяко излишно движение е риск, обясняват лекарите.

„Може и то да е повлияло, но е лошо, че и бг няма такава санитарна авиация и такива екипи за превеждане”, споделя д-р Чилингирова.

Именно тя е насочила родителите за трансплантация. „Видях, че са много напрегнати и даже го направихме в по-кратки срокове. Бяха изпратени от Трета градска болница при нас. Още тогава запознах родителите, че това в България в толкова кратки срокове с толкова малко дете няма как да стане!”, обясни медикът.

За NOVA от Изпълнителна агенция „Медицински надзор” заявиха, че на 20 февруари Амая е била включена в листата на чакащите. Междувременно, родителите заявили, че след няколко дни пътуват за Индия и, че се отказват от подаването на документи към Здравната каса за финансиране на трансплантацията в чужбина.

Видях, че са готови на всичко, за да може да помогнат на тяхното дете, бяха се запознали с родителите на едно малко дете, което е трансплантирано в Индия и казаха, че ще използват техните координати. Тези хора просто нямаха време за стандартните препоръки”, разказва още Чилингирова.

Опитите за връзка с индийската компания, ангажирана с транспортирането на Амая, останаха без резултат. Според юристи намерението на родителите да потърсят справедливост в съда едва ли ще дадат резултат.

Защото ние не знаем кой е сключил договора с тази компания. И още повече категорично не знаем дали забавянето в транспорта е причина за смъртта му”, посочи Мария Петрова – адвокат по медицинско право.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари