Мария Габриел: Имаме подкрепата на белгийското председателство за Шенген

1
Сега активната и интензивна работа трябва да продължи, заяви вицепремиерът от Давос
Сега активната и интензивна работа трябва да продължи, заяви вицепремиерът от Давос Снимка: Mariya Gabriel / Facebook

Жан Тод ще помага за подобряване на пътната безопасност у нас, допълни вицепремиерът

"Имаме подкрепата на белгийското председателство. За мен беше важно, че темата Шенген няма да остане на втори план. Да, знаем, че имаме вече една от датите, 31 март. Но нека не забравяме, че имаме изречението да бъде фиксирана дата за премахване на ограниченията и в сухопътните граници през 2024 година. Това за мен означава, че и сега се случват тези преговори. Сега активната и интензивна работа трябва да продължи. И аз получих подкрепа от страна на премиера Александер Де Кро". Това заяви вицепремиерът Мария Габриел от Давос в отговор на въпрос какво да очакваме за Шенген на фона на разговорите ѝ с белгийският премиер, чиято страна е ротационен председател на ЕС, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

По думите ѝ има и друга много важна тема. "Първият приоритет на белгийското председателство е върховенството на закона, демокрацията, борбата с корупцията. България трябва да продължи в тази посока. Много беше свършено, но знаем, че следващите няколко месеца са ключови с приемането на законодателство, на конституционни промени, докато се стигне до новия Закон за съдебната власт. Смятам, че България може да бъде не вече негативният пример, а положителният глас за това да отстояваме принципите на върховенството, на правото и на демокрацията и да не ги приемаме за даденост", допълни Габриел.

Тя коментира и предстоящата ротация на кабинета. "Нямам каквито и да било основания да смятам, че споразумението няма да бъде спазено. Това означава, че след 6 март премиер ще бъде Мария Габриел, а вицепремиер академик Денков. По отношение на министрите - искам да остана последователна. За тях е важно периодът до 6 март да бъде време, в което те ще продължат да показват резултати, ще изпълняват задачите, които сме заложили в управленската програма. Но всеки един от тях знае, че в момента се прави анализ на свършеното, на резултатите. За мен е също толкова важно усещането на българските граждани за позитивния ефект от техните действия", категоричен е вицепремиерът.

Габриел се срещна със специалния пратеник на генералния секретар на ООН за пътна безопасност Жан Тод в рамките на Световния икономически форум в Давос.

"Жан Тод е професионалист с опит и сега с много важна мисия - пътната безопасност. Радвам се, че споделих с него за усилията на правителството и екипната ни работа с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и министъра на транспорта Георги Гвоздейков. Вярвам, че с подход на общи усилия, многостранни мерки и целенасочени действия можем да намалим пътнотранспортните произшествия, да засилим превенцията, информационните кампании и подтикнем към повече отговорност повече шофьори, включително и най-младите", коментира вицепремиерът.

По покана на Мария Габриел, Жан Тод ще посети България за споделяне на добри практики на международно ниво.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    трагично
    Дано България скоро се освободи от робските окови на европейския съюз преди той да се разпадне и да я повлече, а това скоро ще стане и ще е страшно. Най-страшно ще е за ангетата облъчвани от западна пропаганда, които само ще се оглеждат с отворена уста и ще се чудят "ама откъде дойде това? на нас ни приказваха как запада е в апогея на силите си и само по-силен и стабилен ще става..."
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари