Мария Габриел: Броят на убитите жени е рекорден за последните 20 години

0
Вицепремиерът Мария Габриел отбеляза Международния ден за премахване на насилието срещу жени и момичета
Вицепремиерът Мария Габриел отбеляза Международния ден за премахване на насилието срещу жени и момичета Снимка: Facebook / Mariya Gabriel

Вицепремиерът Мария Габриел отбеляза Международния ден за премахване на насилието срещу жени и момичета

На 25 ноември отбелязваме Международния ден за премахване на насилието срещу жени и момичета.

На този ден изразяваме непримиримостта си към това престъпление, призоваваме към действие и изразяваме солидарност с жертвите и оцелелите.

Броят на жертвите е рекорден за последните 20 години. По данни на ООН близо 89 000 жени и момичета по света са били умишлено убити през 2022 г. Данните показват, че всяка трета жена е била обект на физическо насилие. Нараства също и насилието онлайн - всяка втора млада жена е била подложена на кибернасилие.

Важно е да бъдат откроени стъпките напред в борбата с насилието срещу жените, добрите предложения и практики, но и предизвикателствата. Предложението за европейска директива за борбата с насилието над жени и домашното насилие и Закона за защита от домашното насилие са стъпки в тази посока. С промените в Закона за защита от домашното насилие, България заявява своя ангажимент към изпълнение и финансиране на специални мерки и програми за превенция и за предоставяне на защита, помощ и подкрепа на лица, пострадали от домашно насилие или такива в риск.

Заедно, като общество и институции, с ангажимент и конкретни мерки бихме могли да засилим борбата с насилието срещу жените, отбелязва още вицепремиерът и министър на външните работи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари