България стана член на Съвета по правата на човека в ООН

0
Страната ни бе избрана на първо място с най-много гласове - 160, заяви Мария Габриел
Страната ни бе избрана на първо място с най-много гласове - 160, заяви Мария Габриел

Страната ни бе избрана на първо място с най-много гласове - 160, заяви Мария Габриел

При тайното гласуване за избор на две нови страни членки на Съвета по правата на човека, което се проведе днес в Общото събрание в Ню Йорк, България получи 160 гласа, Албания – 123, а Русия – 83, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Опитът на Русия да се върне в правозащитния орган на ООН се провали, посочва агенцията.

Русия не успя днес да се завърне във висшия орган по правата на човека на ООН, като България и Албания спечелиха повече гласове при вота, отбелязва Ройтерс.

Другата оспорвана надпревара беше в Латинска Америка и Карибския басейн, където Куба, Бразилия, Доминикана и Перу се бореха за три места, но в крайна сметка Перу загуби.

Останалите регионални надпревари не бяха така оспорвани. Китай, Япония, Кувейт и Индонезия бяха избрани да представляват Азия, а Бурунди, Малави, Гана и Кот д'Ивоар ще заемат четирите позиции, полагащи се на Африка. Франция и Нидерландия ще заемат местата, отредени за страните от Запада.

Това гласуване се разглежда като решаващ тест за усилията на Запада да държи Москва дипломатически изолирана след нахлуването ѝ в Украйна. Заради инвазията си в съседната държава преди 18 месеца Русия беше изгонена от базирания в Женева Съвет по правата на човека на ООН.

Съветът на ООН по правата на човека е международен правозащитен орган в системата на ООН, заменил Комисията на ООН по правата на човека. Съветът е спомагателен орган на Общото събрание. Първото му заседание се провежда на 19 юни 2006 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    123
    затворите са в пъти по-зле от гуантанамо. арестите са като зали за мъчения на Пол Пот. арестуват и бият по улиците без да им мигне окото. задържат деца без да звънят по два дни на родителите им, какви права на хората говорите бе отрепки ? прокурватурата държи обвиняеми с отворени дела без да ги прекрати по 10-15 години. вечни обвиняеми. конфискуват каквото им падне без никаква експертиза и квалификация. какви права на хората бе маймуни лицемерни ? главния прокурвор взема на мушка когото му падне, нахлува и го съсипва. дали плебса е толкова тъп за да приеме подобна помия за значимо достижение ? обзалагам се че ДА.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари