Мария Габриел: България и Хърватия имат активно и последователно партньорство

0
Вицепремиерът бе на официално посещение в Хърватия
Вицепремиерът бе на официално посещение в Хърватия Снимка: Министерство на външните работи

Вицепремиерът бе на официално посещение в Хърватия

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел бе на официално посещение в Хърватия по покана на министъра на външните работи и европейските въпроси на Република Хърватия Гордан Гърлич-Радман. По време на визитата вицепремиерът проведе и среща с министър-председателя Андрей Пленкович.

Това посещение бе възможност за надграждане на постигнатото по време на визитата на министър Гърлич-Радман в София през септември миналата година, съобщават от Външното министерство.

"България и Хърватия са приятели и съюзници, развиващи активно и последователно партньорство, даващо стабилност и добри перспективи за бъдещото. Потвърдихме общия ни ангажимент да работим заедно за свързаност в инфраструктурата, транспорта, търговията, енергетиката, образованието и иновациите, за да осигурим по-устойчиво бъдещо развитие за нашите страни и талантите в региона. Инициативата „Три морета” и изграждането на коридор Север-Юг са от стратегическа важност за България и Хърватия", заяви вицепремиерът.

Мария Габриел и Гордан Гърлич-Радман потвърдиха общия ангажимент с приетата през септември на миналата година Обща декларация на България, Хърватия, Румъния и Гърция в подкрепа на регионалното сътрудничество.

Мария Габриел благодари на министър Гърлич-Радман за категоричната подкрепа на Хърватия за присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство и еврозоната. Министрите подчертаха също, че присъединяването на България и Хърватия към ОИСР ще допринесе за подобряване на икономическата стабилност, инвестиционния климат, стабилността и сигурността на региона. Обсъдена бе и възможността за създаване на работна група между България, Хърватия и Румъния за обмяна на добри практики в процеса на присъединяване към ОИСР.

България и Хърватия доказаха, че са предвидими и надеждни партньори в рамките на ЕС, НАТО и на международната сцена. Страните ни имат ключова роля за сигурността и стабилността на Югоизточна Европа. Оставаме силни поддръжници на европейската перспектива на Западните Балкани. Подкрепата ни за развитието на Западните Балкани е в основата на бъдещи съвместни инициативи, създаващи повече възможности за хората, бизнеса и региона“, подчерта Мария Габриел.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    А бе...
    Тая овца да не ми се дуе като петел на бунище, защото никога не сме имали нищо общо с хърватите. НИКОГА. Няма и да имаме.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари