Маргарита Асенова: Свободни избори в Русия няма

1
Колкото повече отслабва Русия, толкова по-злонамерена ще става, коментира политологът
Колкото повече отслабва Русия, толкова по-злонамерена ще става, коментира политологът Снимка: БНР

Колкото повече отслабва Русия, толкова по-злонамерена ще става, коментира политологът

Армения има исторически шанс да излезе от изолацията, в която беше в продължение на 30 години, и да се свърже със страните в региона. Това обясни политологът Маргарита Асенова, фондация "Джеймстаун".

Армения и Азербайджан изненадаха с новината, че предприемат конкретни стъпки към изграждане на взаимно доверие за постигне на мир в Южен Кавказ. Русия и Турция реагираха положително – с похвални думи към съюзниците си.

Азербайджан си върна контрола върху спорния регион Нагорни Карабах през септември със светкавична военна операция.

"И двете страни в продължение на 30 години играеха различни роли за различните аудитории, които имаха – Франция, Америка, Русия. Всеки преследваше своите цели и беше наистина като един театър", обясни политологът в предаването „Събота 150“ по БНР.

Преговорите напредват много по-бързо, отколкото някои анализатори очакват, отбеляза тя.

"Президентът на Азербайджан обяви предварителни избори година и половина преди края на своя мандат. Те ще бъдат на 7 февруари. Това означава, че или ще има подписано споразумение, или много значителен напредък преди тази дата".

През последните дни се промениха и внушенията между Азербайджан и САЩ, отбеляза още Маргарита Асенова

"Азерайджан вече има друго самочувствие, след като си възстанови територията на Карабах. Те са победител и няма да приемат остри критики от арменското лоби в Америка. Реагираха доста остро и това беше забелязано от Вашингтон. Изводът от срещата между Джим О’Брайън и президентът Алиев преди два дни е, че ще продължат да вървят напред и каквото се е случило в миналото, ще остане там. Вашингтон си възстанови позицията на безпристрастен фасилитатор".

Русия отслабва, но все още има много силни позиции в Кавказките страни, обясни експертът.

"Основно в Армения, където има две военни бази. Нейните граничари пазят границите с Турция и Иран. Нямат намерение да изчезнат от региона. Възможно е Русия да направи някоя провокация, за да промени резултата от тези преговори. Колкото повече отслабва Русия, толкова по-злонамерена ще става и решена да създава проблеми в региона. Но когато излезе от войната в Украйна, тя ще намери един много различен Южен Кавказ - на страни, които работят една с друга и имат по-голямо самочувствие. Регионът трябва да намери мястото си в глобалната икономика".

Асенова отбеляза още, че свободни избори в Русия няма.

"Както и да гласуват хората, победата ще бъде за Владимир Путин. Това не означава, че той има подкрепата на цялото си население. Хората не смеят да кажат какво мислят и да изразят протест".

Тя коментира възможността Конгресът във Вашингтон да не одобри искания от президента Байдън пакет от продължаване на помощта за Киев.

"Цялата битка не е дали да се помогне на Украйна, или не. Този пакет съдържа помощ за Украйна и за Израел. Републиканците искат в него да се включи и пакет, с който да се направи реформа на южната граница. Това е разминаването. Преговорите вървят. Работи се върху компромис. Според мен, Украйна ще получи помощта, която заслужава. За съжаление, има известно забавяне. Всеки иска да спечели точки пред избирателите си по емиграционните въпроси".

Нито един от кандидатите на Републиканската партия няма шанс да спечели срещу Тръмп, прогнозира още експертът.

"Почти сигурно е, че той ще бъде кандидатът на партията. Ако има добър републикански кандидат, почти сигурно е, че следващият президент ще бъде републиканец, ако се яви срещу Джо Байдън. Но ако Тръмп е кандидат, тогава най-вероятно ще спечелят демократите. Той е фигура, която разделя обществото".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    фена на Путин
    Умирисана торба ! Сякаш тук изборите са свободни с 500 к. невалидни бюлетини. КОМЕНТИРАЙ НАШАТА КОЧИНА, РУСИЯ Я ОСТАВИ. ТЯСИ ЗНАЕ НАЙ-ДОБРЕ РАБОТАТА.
  • -1
    3
    112
    Калояне ,като дойдат руснаците ша та напраят партиен секретар , на гробищата !
  • 0
    2
    И тази кака е?
    Боже, защи, защо позволяваш на евроджендърчета недоклатени, жълтопаветниците некъпани,да ръсят акъл? Моля те от все сърце и душа, прибери си вересиите, че бактън вече от идиотизмите им! Анадънму?👹
  • 12
    1
    Калоян
    Офцъ тъпа.В България са още по зле ама когато главата ти е в кравешка задник така виждаш нещата.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари