Марешки: Превел съм 50 милиона лева на "Полисан"

0
Петролният магнат коментира показната акция в русенската рафинерия
Петролният магнат коментира показната акция в русенската рафинерия Снимка: БГНЕС

"Няма никакво укриване на акциз и ДДС. Само за една година, откакто работим с "Полисан", сме им превели 50 милиона акциз и ДДС, които съответно те са внесли в държавата".

Това заявява пред briagnews.bg предприемачът Веселин Марешки. Той беше потърсен за коментар относно обвиненията, които се изсипаха в медиите и в интернет. Според тях, в дизела, продаван в бензиностанциите на Марешки, има съдържание на сяра с над 50% над нормата. Русенската рафинерия "Полисан" пък снабдявала Веселин Марешки с горива, които идват от Молдова.

Припомняме, че тази седмица имаше полицейска проверка в офисите на "Полисан" в Русе. Според информацията в интернет, въпросната проверка е била по подозрение за участие в схема за укриване на акциз и ДДС. "Разследването засяга данъчни престъпления", каза тогава Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор. Тя отказа подробности, тъй като акцията не беше приключила.

"Току-що бях в телевизионно предаване и там представих няколко протокола за качествата на проверяваните горива. Защото те са проверявани денонощно и можем да сме сигурни за нашите клиенти", съобщи Веселин Марешки. Той добави, че държавните органи казват, че няма никаква сяра в горивата след проверките. „Един час преди проверката обикновено се изсипват и всички медии, явно за да стане някакво шоу. Накрая се оказва, че всичко е чисто и си има и протоколи”, добави още той.

Според него полицейската акция в "Полисан" е само за PR. Дори визира, че вчера компанията е работила, а ако е имало нещо нередовно, нямаше да работи. И отново повтори, че само за една година ефектът от дейността между Марешки и "Полисан" е 50 милиона за държавата под форма на акциз и ДДС.

Повече за самата проверка в "Полисан" коментира адвокатът на фирмата Галя Механджиева. Тя обясни, че проверката на ГДБОП и Агенция "Митници" е започнала на 14 март. Първо ГДБОП са си извършили техните действия в склада. Предадени са им документите, които им трябват. След като тяхната проверка е приключила в рамките на деня, едва тогава митническите служители е трябвало да започнат с инвентаризацията и замерването на количествата в склада. Понеже вече е било станало късно и за да няма съмнения за манипулации, резервоарите в склада са били запечатани за през нощта. В сряда вече митницата започва да мери резервоар по резервоар. "Имаме протокол, че всички резервоари са със свалени пломби и от сряда вечерта започнахме нормален работен процес. Абсурдно е твърдението, че ние извеждаме гориво за отопление, което е некачествено и в същото време плащаме акциз и ДДС по максимални ставки. Не съм чувала за такова нещо", каза адвокат Механджиева.

Тя разясни повече и по обвинението, че вместо 646 лева за 1000 литра, са плащали акциз само 400 лева - като за горива за отопление: мазут или котелно гориво. Само че, всички доставки, които са направени, са изведени с документи, по които е начислен акциз от 646 лева. Това са официални документи, по които акцизът е заплатен по акцизните декларации. "Направихме справка за периода, от който наши горива са закупувани за зареждане на бензиностанции на Марешки. Размерът на акциза по тези горива е 21 милиона, а ДДС-то е 12 милиона и половина. Това е, което ние директно сме освободили и сме внесли в бюджета. Отделно наши горива са изпращани под режим отложено плащане до друг данъчен склад и пак са били за него. Другият данъчен склад също си е внесъл акциза и с него се допълва цифрата до 50 милиона, които споменава г-н Марешки. Също така всички документи са в митницата и всеки може да ги провери", допълни още Галя Механджиева.

Източник: briagnews.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари