Марешки напира за парламента, за да се скрие от Темида?

0
Марешки е обвинен за изнудване на собственик на варненска пицария и за нанасяне на лека телесна повреда на общински съветник
Марешки е обвинен за изнудване на собственик на варненска пицария и за нанасяне на лека телесна повреда на общински съветник Снимка: БГНЕС

Ще влезе ли бизнесменът Марешки в парламента, за да избегне присъда?

Ще се сдобие ли с имунитет, вместо да лежи в затвора?

Ще позволи ли държавата един човек, част от подземния свят, да се превърне в морален стожер на обществото?

Веселин Марешки стана трети на президентските избори. Продажбата на лекарства на цени под себестойността им, накара хиляди заблудени избиратели, да го припознаят като "народен човек". Въпреки сблъсъка с правораздаването, въпреки тъмните петна от неговата биография, Марешки е "изпуснат" и се е устремил да атакува законодателния храм. Партията му "Воля", макар и несъздадена още, вече брои мандатите, с които ще поиска участие във властта.

За която и да е уважаваща се политическа сила обаче, ще е  политическо самоубийство, ако допусне допир с формация, чийто лидер е обвинен за изнудване, рекет, издевателство и връзки с мафиотски босове, твърди Епицентър.бг.

Делото срещу Веселин Марешки е в съда. Ще стигне ли обаче времето на магистратите, за да му попречат да прекрачи прага на парламента?

Аптекарският бос Веселин Марешки, който стана трети на президентските избори през 2016 г., е дал 25 000 лв. на варненския подземен бос Веселин Жеков, за да окаже натиск върху собственик на пицария. Марешки е искал Асен Миланов да бъде принуден да започне да плаща наема за заведението на фармацевтичния бос.

Това се казва в обвинителния акт на Окръжна прокуратура – Варна срещу Веселин Марешки и Красимира Колева. 

Марешки е обвинен за изнудване на собственика на варненска пицария Асен Миланов и за нанасяне на лека телесна повреда на общинския съветник Костадин Костадинов. Преди няколко години бившият полицай Веселин Жеков пък бе осъден по мегадознанието за участие в престъпна група.

Миланов твърди, че на два пъти е бил респектиран от мутрите на Жеков и му е било казвано, че трябва да започне да плаща наем на Марешки.

На последното заседание по дело през декември 2016 г. съдебният състав започна изслушването на 12 часа записи от специални разузнавателни средства (СРС). Слушането ще продължи през февруари и така решението на съдиите се отлага най-рано за пролетта.

Съдът уважи искането на защитата на аптекарския бос записите да бъдат пуснати при закрити врата. Мотивите на адвокатите бяха, че СРС-тата разкриват данни от личния живот на Марешки, търговска информация и представляват държавна тайна. Стенограмите от разговорите са общо 900 страници.

Как започва рекетът на Марешки

Според държавното обвинение, в периода 9.10. -16.11. 2014 г. наемателят на заведението Red Hot Pizzа Асен Миланов бил принуждаван да плаща на Марешки и Колева наем от 10 000 лв., вместо на наемодателя Тони Димитров, с когото имал договорни отношения, а Димитров, като бивш съпруг на Колева, е получавал наем за общо две заведения в кооперация, строена от Марешки.

Историята започна, след като Красимира Колева, заедно с вече бившия си съпруг Тони Димитров, направила фирма, която след време купила две заведения във Варна. Земята и сградата на това на ул. „Студентска“ били собственост на Веселин Марешки. Колева и Димитров започнали да го отдават под наем, като по-късно наемател станал Асен Миланов, който успешно започнал бизнеса с пицарията „Ред Хот“. През 2010 г. отношенията между двамата съпрузи се влошават и те започнат да се съдят. В крайна сметка съдружието на Колева било прекратено и тя вече нямала права нито над двете заведения, нито над наемите от тях.

Въпреки това тя продължавала да се представя като съсобственик. Опитвала да си възстанови привилегиите, но тъй като не успявала да се справи сама, потърсила помощта на хора от ъндърграунда, а след като те ѝ отказали, потърсила за помощ Веселин Марешки, на когото дължала пари. Обръщайки се за помощ към варненския бизнесмен, тя предложила да склонят Миланов да дава наема на нея, а не на бившия ѝ съпруг, а пък тя ще може да върне борча си към аптечния бос.

Марешки се съгласил и платил 25 000 лева на двама мъже от ъндърграунда – Веселин Жеков и Бранимир Костадинов, да притиснат Миланов и да го „убедят“ да си дава наема на него. В онзи момент младият мъж плащал 5000 лв. за двете заведения. Аптечният бос се срещнал с ресторантьора и му казал, че заведенията са негови и наемите вече трябва да се плащат на него. Разговорът не дал необходимия резултат. Затова Марешки отново потърсил за съдействие Жеков, става ясно от СРС-ата по делото.

След нова серия от позвънявания и натиск, Миланов и Марешки се срещнали за втори път. „Ти ползваш моите заведения, а не ми плащаш наема! Ще направя всичко възможно тези заведения да не работят!“, заканил се аптечният бос, цитира го местното издание „Народно дело“. Напрежението нараствало. „Ще ми плащаш не по 5000 лева на месец, а по 10 000 лева, защото ми дължиш пари и за терасата, която си направил върху земята ми“, добавил още Марешки.

Миланов поискал документи за собственост, но аптечният бос в отговор се заканил, че ще разруши пицарията.

През това време бизнесът на Миланов процъфтявал, затова поискал позволение от собственика за допълнителна конструкция с тента, за да се разшири. Марешки и Колева решили да премахнат изградената тераса към заведението.

За тази задача се обърнали към фирмата, която е правила тентата. На място отишъл екип за демонтаж и работата започнала. Минути по-късно пристигнал и Миланов. Между него и Марешки възникнал спор, пристигнала и полиция, която съставила предупредителни протоколи. На няколко пъти аптечният бос тръгвал и се връщал, и в крайна сметка, като разбрал, че няма да се стигне до демонтаж, започнал да звъни по телефона, за да предизвика проверки в заведението, с което да попречи на дейността му. Речено – сторено. Но и Миланов не останал безучастен – подал в полицията жалба срещу Марешки.

През това време Колева си спомнила за едно старо пълномощно, което има у дома, и с негова помощ подала искане за спиране тока в заведението. Независимо че в заведението имало клиенти, техниците от компанията спрели тока. Първоначално Миланов помислил, че е станала някаква авария, но бързо разбрал, че се касае за поредния саботаж от страна на Марешки. Обадил се на Димитров за проблема, който поискал от Енергото да възстановят електрозахранването, но когато техниците пристигнали в пицарията, ги посрещнал Марешки. Казал им, че няма да ги пусне в стаичката с елтаблото, тъй като е негова собственост. На място дошла полиция. Униформените обаче нямало как да осигурят достъп на техниците. Те на свой ред обяснили, че няма как да възстановят тока, ако не им бъде осигурен достъп до таблото. Самият бизнесмен се обърнал към Миланов с думите: „Няма да ти пусна тока, защото това ще означава, че си ме победил. Ако ти ме победиш, всеки в България ще си мисли, че може да ме победи”.

Панаирът се разраснал неимоверно

На следващия ден панаирът станал още по-голям. Собственикът на „Ред хот” потърсил помощ от общинския съветник Костадин Костадинов, който вечерта на 15 октомври пристигнал на ул. „Студентска“, за да види какво се случва. Марешки също бил там. Аптечният бос извадил мобилния си и започнал да снима Костадинов. Общинският съветник решил да направи същото. Аптечният бос обаче се обърнал с гръб. В този момент Костадинов вдигнал телефона си на нивото на очите, Марешки рязко се обърнал към него и го ударил с юмрук в лицето. Аптечният бос бил прибран във Второ РПУ. В това време пострадалият отишъл за преглед в болницата, като по-късно бил настанен в отделението по неврология. През това време Димитров успял да възстанови електричеството на заведението. Миланов трябвало да изхвърли всички продукти от кухнята, тъй като качеството им било компрометирано.

Марешки и Колева пращат багери

Обвиняемите замислили нов план, твърди прокуратурата. Решили да съборят терасата максимално бързо и с възможно най-големи щети. Аптечният бос лично се заел с организацията на атаката – намерил си багер, камион, работници и дори извикал охрана от Пловдив. Уречената дата била 15 ноември сутринта. Багерът трябвало да нанесе максимална щета, като събори козирката, а работниците трябвало да разбият с чукове остъклението и дограмата, дори и плочките пред заведението.

Когато багерът и работниците започнали, персоналът на заведението бил вътре. Хората се уплашили, помислили, че има земетресение, но като видели работниците с чукове, повикали полиция.
Колева се обадила на Марешки, за да му каже, че „работата“ е добре свършена. По-късно обаче той разбрал, че въпреки усилията, заведението продължава да работи. Това вече го вбесило. Обвинил Колева, че нищо не е направено. При опит да се оправдае с работниците, той й отвърнал: „Ти лично трябваше да седнеш в багера и да рушиш!“ Експертите изчислиха, че нанесените имуществени щети са за 14 838 лева. Освен това Миланов е предявил граждански иск за 40 000 лева за нанесените му неимуществени вреди.

Делото срещу Веселин Марешки най-вероятно ще се проточи доста след пролетта и ще тече през интересно политическо време. Бизнесменът обяви наскоро, че ще прави партия с име "Воля" и ще се стреми да я превърне в трета политическа сила. Това обаче означава, че ако стане народен представител, той ще бъде уязвим по отношение на имунитета си.

Източник: Епицентър.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари