Марчел Чолаку поиска постоянни германски войски на румънска територия

0
Румънският премиер се срещна с германския канцлер Олаф Шолц
Румънският премиер се срещна с германския канцлер Олаф Шолц Снимка: Фейсбук

Румънският премиер се срещна с германския канцлер Олаф Шолц

Румънският премиер Марчел Чолаку заяви днес след среща в Берлин с германския канцлер Олаф Шолц, че би искал Германия да има постоянно военно присъствие на румънска територия, съобщи агенция Аджерпрес, предава БТА.

Чолаку, който е на двудневно работно посещение в Германия, бе приет от германския канцлер, с когото обсъдиха присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство, политиката на сигурност и подсилването на Източния фланг на НАТО.

Запитан какво очаква по отношение на подсилването на Източния фланг на НАТО в контекста на срещата на върха на Алианса във Вилнюс и обещанието в Литва да бъдат разположени 4000 военни, румънският премиер каза, че според него на територията на Румъния трябва да има постоянно германско военно присъствие.

Запознат съм с решението на Германия да изпрати 4000 войници... Надявам се, че скоро ще имаме на румънска територия постоянни германски войски. Очевидно е, че ще бъде дълъг конфликт, каза Марчел Чолаку по повод войната в Украйна.

Той изрази надежда, че с германския канцлер ще вземат решения в тази насока възможно най-скоро.

На съвместната пресконференция Олаф Шолц каза, че Германия подкрепя усилията на Румъния да стане пълноправен член на Шенгенското пространство тази година.

На свой ред румънският премиер отбеляза, че страната му е изпълнила всички изисквания.

Германският канцлер благодари на Румъния за „твърдата“ реакция на руската инвазия в Украйна, приемането на „безброй“ украински бежанци и съдействието при доставките на помощ за Украйна, както и за износа на украинско зърно.

Шолц каза още, че е изключително впечатлен от солидарността на Румъния с Република Молдова.

Румънският премиер и германският канцлер са се договорили да започнат междуправителствени разговори за изготвяне на съвместен план за действие по теми от стратегически интерес, съобщава още Аджерпрес, като се позовава на казаното от Марчел Чолаку на пресконференцията.

Румънският премиер отбеляза, че Германия е основният търговски партньор на Румъния.

Разговаряхме за икономическото сътрудничество и за това как можем да го развиваме заедно, както в търговската сфера, така и в инвестиционния компонент, използвайки европейски средства, каза румънският премиер и посочи, че съществува огромен потенциал между двете страни. По думите му две важни посоки са активното участие в процеса по възстановяване на Украйна и подкрепата за развитието на Република Молдова.

Чолаку подчерта пълната подкрепа на Румъния за Украйна „в тези трудни времена“ и посочи, че „трябва да продължим да оказваме на Украйна цялата необходима подкрепа (...)“. Той отбеляза още, че Румъния изцяло подкрепя започване на преговори по присъединяване към ЕС както с Украйна, така и с Република Молдова.

Румънският премиер заяви, че съществуват предпоставки Румъния да се превърне в енергиен хъб и изтъкна многобройните собствени ресурси и енергийни проекти. По думите му тази сфера предлага големи възможности за германските компании. Като други сфери с потенциал за развитие на двустранното икономическо сътрудничество Чолаку посочи земеделието, строителството и отбранителната промишленост.

Германското малцинство в Румъния и все по-многобройната румънска общност в Германия също са били тема на срещата между Олаф Шолц и Марчел Чолаку.

В рамките на работното посещение в Германия румънският премиер ще има утре разговори с германската бизнес общност и с представители на германската отбранителна индустрия. Той каза, че през септември в Берлин се планира германско-румънски бизнес форум.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари