Марчел Чолаку: Отношенията ни с България са отлични

0
Премиерите на България и Румъния се срещнаха в Двореца “Виктория”
Премиерите на България и Румъния се срещнаха в Двореца “Виктория” Снимка: Кадър Фейсбук

Премиерите на България и Румъния се срещнаха в Двореца “Виктория”

Като отлични определи отношенията с България румънският премиер Марчел Чолаку. “Това се потвърждава и от съществуването на стратегическото партньорство, договорено между двете страни през март тази година”, заяви той, цитиран от БТА.

Повод за изказването му стана днешното официално еднодневно посещение на българския премиер Николай Денков в Букурещ. Двамата ръководители се срещнаха в Двореца “Виктория” (сградата на Министерския съвет) и обсъдиха присъединяването на двете държави към Шенгенското пространство, напредъкът по съвместните транспортни проекти и сътрудничеството в енергийния сектор.

При съвместно изявление за медиите, след разговорите на четири очи, Чолаку изтъкна проявения и от двете страни интерес към реализацията на европейския проект, който ще осигури изграждането на втори пътен мост над Дунав при Гюргево-Русе.

Той постави акцент и върху по-добра взаимосвързаност на транспортните коридори за природен газ и съвместни усилия за диверсификация на енергийните източници по линията, предложена от Европейския съюз, за да се гарантира преходът към зелена енергия.

По време на днешните дискусии засегнахме и темата за разширяването на Шенгенското пространство и приключването на присъединителния процес на Румъния и България в най-кратки срокове", подчерта Чолаку и допълни: “Ние все още сме ангажирани с укрепването на европейските инструменти за управление на миграцията и защита на външните граници. Чрез всичко, което направи, Румъния демонстрира още веднъж, че е отговорен и надежден партньор на Европейския съюз в тази област и доставчик на сигурност за целия съюз”.

Ръководителят на изпълнителната власт в Букурещ подчерта и интереса да продължи тясното сътрудничество за насърчаване на стабилността и сигурността в региона на Черно море.

С министър-председателя Денков обсъдихме ситуацията със сигурността в Черноморския регион, толкова дълбоко засегнат от агресивната война, водена от Русия срещу Украйна“, каза Чолаку.

Според него доброто сътрудничество между публичните власти на двете държави на всички нива е „от съществено значение“ за напредъка на общите проекти, които Румъния и България имат и които са от голям интерес за гражданите на двете страни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Бай Чеп
    Фашагата Денков 100% е ходил да урежда нещо за Украйна, той е идеален за министър-председател на укронацитата - абсолютно безгръбначен плужек на външно командване! Тука и на Видин, че има по 10км. опашки от ТИР-ове не е проблем за наци Денко!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари