Мандатът е в ръцете на БСП. Какво следва сега?

0
Намалява възможността за съставяне на кабинет в рамките на 46-то Народно събрание
Намалява възможността за съставяне на кабинет в рамките на 46-то Народно събрание Снимка: БГНЕС

В петък президентът Румен Радев връчи третия и последен проучвателен мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на БСП.

С това намалява възможността за съставяне на кабинет в рамките на 46-то Народно събрание. Причината е в аритметичния сбор на гласовете в парламента. Ако съдим по изразените намерения, БСП няма как да получи необходимото мнозинство.

БСП, която разполага с 36 представители, изключи ГЕРБ (63 депутати) и ДПС (29) като възможни партньори.

"Има такъв народ" (ИТН - 65 депутати) продължава да поддържа позицията, че няма да подкрепи третия мандат.

На този фон "Демократична България" (ДБ - 34 души) предварително обяви, че няма да гласува "за" правителство с мандат на БСП. Все пак съпредседателят на коалицията Христо Иванов каза, че окончателното решение на ДБ ще бъде на ръководните органи на коалицията.

"Изправи се.БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ - 13 души) засега са единствените, които са декларирали, че ще отидат на разговори с БСП.

Това не е достатъчно за създаването на правителство.

Какво е ясно дотук

В петък БСП изпрати официални покани до партиите, които смята за потенциални партньори. Потвърдена е само срещата с ИБГНИ. Тя ще се състои в неделя.

ДБ, която беше поканена за разговори във вторник, тепърва ще реши дали да отиде.

ИТН вече отклони поканата, която беше отправена за сряда. Те повториха, че остават в опозиция.

В четвъртък левицата ще проведе заседание на Националния си съвет, за да реши какво да прави нататък.

Сроковете

Корнелия Нинова обяви седемдневен срок за излъчване на кандидат за премиер. Този срок изтича на 3 септември.

Този срок е определен от самите социалисти, а не от процедурата.

Според решение на Конституционния съд (КС) от 1992 г., след като президентът връчи третия мандат на избрана от него парламентарна група, тя няма изрично поставен срок да излъчи кандидат за премиер.

Отсъствието на точен срок, в който да се посочи номинацията, дава възможност третият мандат да продължи дълго, което дава възможност и за повече преговори.

Процедурни срокове са определени само за случай, в който вече е излъчен кандидат за премиер. Конституцията му отрежда срок от седмица, в който той да представи състав на правителството.

От думите на Нинова стана ясно обаче, че за повече преговори няма време. Тя каза, че в разговорите с президента се е стигнало до извода, че е добре за седмица да има яснота ще има ли правителство или не. Причината е в конституционните срокове за насрочване на изборите.

През тази седмица партиите в парламента се договориха, че най-подходящите дати за президентските избори са 7 и 14 ноември. Общата нагласа пък е, че ако се стигне до нови избори и за парламент, те трябва да се проведат заедно с президентския вот. Затова и ако БСП не успеят да съставят кабинет, те ще върнат мандата в началото на септември. Целта е президентът бързо да разпусне 46-то Народно събрание и да постанови дата за избори.

Какво ще каже Трифонов?

До този момент са ясни само сроковете, поетите публично ангажименти, насрочената среща с ИБГНИ и отказът на ИТН да участват в разговори с БСП.

Свободна Европа опита да се свърже с различни представители на ръководството на "Има такъв народ", за да изясни дали е възможна промяна в позицията им, но те отказваха официални коментари.

Очакванията на партията са позицията на ИТН да бъде изразена от нейния председател – Слави Трифонов. Той ще даде извънредно телевизионно интервю за обществената медия БНТ, която промени програмата си, за да излъчи интервюто в петък вечерта.

Къде са ДПС и ГЕРБ

В тази ситуация на по-задни позиции остават ГЕРБ и ДПС, с които останалите партии в 46-то Народно събрание декларираха, че не желаят да си взаимодействат.

От ДПС не коментират официално случващото се. Преди дни пред Свободна Европа заместник-председателят на партията Йордан Цонев каза, че ако движението бъде поканено на разговори, няма да ги откаже, защото диалогът в политиката трябва да се възстанови.

От ГЕРБ пък напомниха, че "един парламент е провален, когато не може да излъчи управление".

"Това ще се случи отново. А защо Румен Радев даде мандата на БСП е съвсем друг въпрос, на който той трябва да отговори. При положение, че имаше заявки от други партии, че няма да подкрепят правителство на БСП, беше логично президентът първо да разговаря с всички тях. В случая той даде обречен мандат на левицата", каза Тома Биков от ГЕРБ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари