Мълния удари в публиката на конно състезание, шестима са в болница

0
Мълния удари в публиката на конно състезание, шестима са в болница

Мълния удари шестима на състезание по конен спорт, което се провежда в Кабиюшката гора. Инцидентът е станал около 13 ч вчера.

С 4 линейки в шуменската болница веднага са откарани четирима от пострадалите. След 17 ч в болницата са приети още двама. И шестимата - ветеринарни лекари и двама треньори, остават за наблюдение.

Според генералния секретар на федерацията по конен спорт д-р Крум Рашков най-сериозно е пострадала ветеринарната лекарка Гергана Ангелова-Найденова от София - съдия на състезанието. Тя е с обгаряния в дясната част по тялото. Мълнията е излязла през десния крак.

Сред пострадалите са и баща и дъщеря - Теодор Маринов е собственик на столична конна база, а дъщеря му Даниела Маринова е състезателка.

На излизане от шоковата зала Гергана Найденова се пошегува пред репортерите, че се чувства като ударена от гръм. “Не знам какво се случи, просто изведнъж стана”. Усещането било като от инфаркт.

Свидетели разказаха, че когато започнало да вали, много хора от публиката си тръгнали или се скрили в колите си, но някои останали под дърветата въпреки предупреждението, отправено от организаторите по високоговорители.

Под дървото, ударено от мълнията, бил постът на ветеринарните лекари, които превързвали ранен кон. Според очевидци от силата на мълнията те буквално излетели на 10-15 метра и паднали в тревата. За късмет поради проливния дъжд земята била като блато и те паднали на меко. На мястото бил намерен и обгорен джиесем апарат.

Първа помощ оказал медицинският екип, който присъства задължително при такива състезания. Според свидетели първата от четирите линейки закъсала в калта и се наложило да я вадят с трактор.

След инцидента състезанието било прекратено, но днес ще продължи по график.

В гората край Кабиюк се провежда и 10-тото издание на международния турнир по всестранна езда, като едновременно текат и състезанията за Балканско и държавно първенство.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари