Малки производители на ток от солари станаха жертва на промяна в закона

27
Промяната на един-единствен текст в Закона за енергията от възобновяеми източници засегна малките производители
Промяната на един-единствен текст в Закона за енергията от възобновяеми източници засегна малките производители

Промяната на един-единствен текст в Закона за енергията от възобновяеми източници засегна малките производители

Малки производители на ток се оказват засегнати от промяна един-единствен текст в Закона за енергията от възобновяеми източници.

До 13 октомври тази година произвеждащите електричество от солари за собствени нужди са продавали излишния си ток на снабдителя по цени, определени от КЕВР.

Тази алинея обаче е отпаднала от закона. Клиентите, които са имали такива сключени договори с ЕРП, са получили писмо, че ЕРП едностранно прекратява договорите си с тях, считано от 00:00 часа на 14 октомври, поради нормативните промени, пояснява Мая Бурова, енергиен експерт и консултант.

От "Енергопро" посъветвали производителите на енергия да се насочат към свободния пазар. Борсовите посредници, които изкупуват и продават на свободния пазар, могат да включат тези производители едва от 1 декември, защото от първо до десето число се заявяват количества произведена енергия за следващия месец.

Така всички производители на енергия за собствени нужди 45 дена ще подават зелена енергия в мрежата, тя ще бъде закупена, но няма да им бъде платена.

"Това не е чиста печалба, това е спекула", категорична е Мая Бурова, цитирана от БНР.

Изводът: заради отпадането на изречение в закона едни хора ще останат без планиран доход, а други ще натрупат печалба.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    5
    Абе
    Ви така не разбрахте че промяната искат да съсипят нацяло държавата
  • 15
    4
    Джони
    Как кой е гласувал, идиотите. Когато пускат нещо в пространството от рода "кога да е националнияпразник", точно тогава се случват такива неща. Боклуцииии
  • 15
    3
    Бг случаености
    Тази законова промяна няма нищо общо с близките до управление фирми, заложени в плана за възстановяване - за изграждане на големи соларни паркове!
  • 16
    2
    До 1
    Ти остави"КОЙ". Въпросът е Енергийният Експерт БееенчоОглу Низофский Бин Либийски, какво ще прави лиуадите си? А имаше милият проект за 200 киловата, изградени с откраднати ПАРИ от последното му управление.
  • 38
    1
    Питанка
    А #КОЙ е гласувал тази промяна, която е в ущърб на малките производители и е в полза на монопола на големите ЕПР-та?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари