Малчуганите от „Чучулига“ се потопиха в духа на Великден

2

Днес малчуганите от детска градина „Чучулига“ в Русе пресъздадоха празниците Лазаровден, Цветница и Великден пред публика.

Те наричаха,  декламираха, пяха  и танцуваха и разказваха за смисъла на народните обреди. Изучаването и претворяването на народните обичаи е част от проекта „Различни заедно вървим по пътя към училището родно“, финансиран с 296 030 лева по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014 -2020.   

Празникът в детската градина се реализира в Деня на отворените врати с цел популяризиране на дейностите по проекта. Областният информационен център- Русе публикува на сайта на Комисията и на Единния информационен портал информация за събитието, което е част от кампанията „Европа в моя регион 2017“.

 „Пресъздаването на пролетните празници в детска градинаЧучулига“ осъществихме по дейност 4 на проекта „Приобщаване на различните – интеграция чрез интеркултурно обучение на децата от целевата група, чиято основна цел е интегриране на децата от целевата група  към общността чрез представяне на културни традиции, като част от националното културно богатство“ – обясни директорката на детското заведение Скарлет Гвоздейкова. Тя разказа още, че чрез междукултурното сближаване децата започват да приемат различието като многообразие. Освен това груповите и индивидуални изяви на децата водят до повишаване на тяхната самооценка и самочувствие, стимулират развитието на техния талант, повишават комуникативните им умения. Такива събития формират чувство на принадлежност към общността, а участието на родителите в подготовката на празника е важно за успешното партньорство между семейството и учителите в детската градина.

Работа по ателиета за развитие на творческите и спортни способности на децата, запознаването с българските герои и забележителности са други дейности по проекта. В неговите рамки има часове за развитие на фината моторика и за подготовка на децата за училище, също специални часове по български език за деца от други етноси.  Според директора Гвоздейкова детска градинаЧучулига“ не разчита само на европейските средства, но отчита тяхното значение за надграждане на постиженията в развитието на децата. 

Проектът, по който ЦДГ „Чучулига“ е бенефициент, се реализира в партньорство с Община Русе и фондация „Устойчиво общество“. Той е с продължителност 18 месеца и ще приключи на 02.02. 2018 г. Целта му е да се създадат условия за устойчива образователна интеграция и формиране на родителски капацитет за подкрепа на развитието и интеграцията на деца от етническите малцинства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари