Малък Сечко се разлютява, трупа до 70 см нов сняг

2
Циклонът не е класически средиземнорец и затова най-много сняг трябва да вали в Лудогорието и Добружда
Циклонът не е класически средиземнорец и затова най-много сняг трябва да вали в Лудогорието и Добружда

Слабото представяне на януари 2020 г. откъм класически обстановки с обилни снеговалежи, доведе до естествения развой Малък Сечко да изнесе тази зима и понастоящем сценариите това да е най-сериозната зимна обстановка от края на февруари 2019 г.

Предвид обаче малкото сняг тогава, не бе постигнато над 75% заснежаване на страната и бързото разтопяване на снежната покривка може да се направи сравнение с късното ледено нахлуване от последните дни на февруари 2018 г., с тази разлика, че очакваният студ сега е малко, а и самият циклон не е класически средиземнорец и затова най-много сняг трябва да вали в Лудогорието и Добружда, пише Meteo Balkans.

Зима 2019-20 апогей, ледена инвазия

Голям Сечко може би направи изключение само с дните след Йордановден, когато бяха отчетени абсолютните до момента минимуми за зима 2019/2020 г., в Пловдивското поле падна на -11 градуса, но заради бързото затопляне, още с нагряването на слабото слънце максималните надхвърлиха обичайните за студен зимен ден 5 градуса и стигнаха до 7 градуса, което може да се каже, че топло като за началото на най-студения месец в годината.

Ледената инвазия е съвсем естествен развой, предвид и доста продължителното затопляне, което е на практика от 10 януари, но в последните дни на Голям Сечко температурите станаха наистина пролетни, а в първия ден на февруари прескочиха и 20 градуса. Сякаш не дойде разлютяващият се Малък Сечко, а април.

Първоначално западни ветрове, а в неделя и в понеделник южняци направиха градусите наистина априлски. До толкова, че дори и в студеното обикновено по това време Софийско поле помещенията се стоплиха и нямаше нужда от отопление.

При средноденонощни температури над 10 градуса сградите се стоплят бързо, в Пловдивското поле, както и във Видинската низина дори стигнаха до 12-13 градуса. Това са по-високи температури от дните около Гергьовден 2019 г., когато ултракъсната студена вълна върна Софийското поле за кратко в царството на Баба Марта.

Малък Сечко 2020 г. с необичайна обстановка, циклонът идва от Лигурско море и навлиза в Черно

Циклон, формирал се над северната част на Средиземно море, всъщност е причината за необичайната комбинация от силни студени ветрове и същевременно доста обилни снеговалежи.

Циклонът е доста дълбок и предстои да се усилва, налягането му в центъра над Карпатите ще падне до 990 хектопаскала, затова ще са и силните ветрове, а страната ни ще попадне в неговата южна периферия, а до преди няколко часа беше в югоизточната, през която навлизаше много топъл въздух и поддържаше типично априлски и почти майски градуси.

Около полунощ циклонът трябва да е в източната част на Влашката низина и да обхваща Карпатите, а в през западната му периферия ще навлиза студен и влажен въздух, все пак циклонът е дълбок и има достатъчно влага да създаде условия за обилни снеговалежи.

Превъплъщенията на северно преминаващия средиземноморец

През деня циклонът ще загуби очертания, но няма да се разпадне, дори ще се образува вторичен над Босфора, а вечерта с навлизането на още студ циклонът се очертава да регенерира, което да създаде условия за солидни извалявания в Лудогорието и Добруджа, по Северното Черноморие и в Източна Стара планина.

Регионалните модели сякаш предпазливо пресмятат снежните покривки, предвид доста продължителната суша, и не дават повече от 10-15 см за Разградските височини и Добруджанското плато.

Но подобни необичайни обстановки с преминаването на дълбок циклон през Карпатите и Влашката низина, както и своебразните му превъплъщения и регенерации, са трудни за изчисление от моделите, затова по всяка вероятност ще има сериозни отклонения от това, което е прогнозирано.

Във височина температурите ще паднат до -10 -12 градуса, повече на изток, което ще се случи за първи път за настоящата зима, така че може да се обяви обстановката за апогей и предвид снегът, който се очаква, ако направи почти пълно снежно покритие на страната, макар и само за една сутрин, то това ще е най-мощното заснежаване от финала на зима 2017/2018 г.

До -19 пада във височина над Кримския полуостро в петък, у нас до -14

Дълбокият циклон, навлязъл в Черно море, ще повлече много солидно нахлуване от североизток, което както се вижда на картата ще свали във височина градусите в събота сутринта, на 8 февруари до -19 градуса на Кримсския полуостров, а в Източна България до -14 градуса, което може да означава и под -20 градуса при достатъчна снежна покривка и разбира се, безветрие, за което няма индикации засега да се случи.

Ако тази класическа сибирска инвазия бе успяла да достигне не до Черно море, а до Средиземно, щяха да се създадат условия за образуване на много мощен снежен средиземноморец, който би заличил следите от сухия Голям Сечко за броени часове с обилни снеговалежи, които щяха вдигнат новия сняг до 100-150 см. Достатъчно запас да се напълнят язовирите при едно евентуално снеготопене, а и да се вдигнат нивата на изворите.

Но леденото нахлуване изглежда кратко, бързо ще бъде изтласкано от по-топъл въздух, който още в неделя ще го прокуди на изток към Казахските степи и Иранското плато.

Студът няма да е много, но има вероятност за -15 на североизток

През първата десетдневка на февруари денят все още не е толкова голям, че да може слънцето ефективно да противодейства на такива нахлувания, все още е рано и при благоприятни условия и достатъчно силно нахлуване от Сибир снежната покривка може да издържи и до 10 дни в равнините.

Но поне засега няма такива условия, изчисленията на моделите са снегът да издържи до 14 февруари в най-високата част на Дунавската равнина – Лилякското плато до Търговище, височината от над 500 метра ще създаде условия за по-продължително задържане на снега.

Тази необичайна обстановка с този преминаващ от север циклон и навлизащ в Черно море вкара Рила и Боровец в класацията със ски курорти снежни шампиони, в следващите 3 дни се очакват до 70 см нов сняг, с уговорката, че използват данни от американския модел и винаги подлежат на корекция надолу.

По сценария на евромодела в четвъртък сутринта, на 6 февруари, над страната трябва да има ледени ядра – по-голямо на изток с температура -10 -12 градуса и другото, което съвсем леко навлиза през Осогово, но тогава вятърът ще е силен и ще се усеща като леден.

Леденият вятър прави усещането като за истинска зима и ледени дни

Приземя макар и да няма да е толкова студено, всъщност с този леден вятър усещането ще е като истински апогей на зимата -10 -11 градуса с вятъра през деня.

Ледените ядра няма да издържат дълго, още в четвъртък ще загубят очертания и ще се влеят в останалата студена въздушна маса, доминираща над страната.

Същевременно в петък вечерта от североизток ще започне да се спуска леденият език, който ще бележи разгара на зимата и в малките часове трябва да изясни на изток. На запад трябва да има облаци още и това ще попречи на солинното изстиване.

На изток вятърът трябва да е поотслабнал доста и може да създаде условия за дълбоки минуси – до -15 в Разград и Добрич, предвид, че ще има и сняг -15 става още по-лесно за изпълнение.

Морската столица побелява, морската вода може да падне под 5 градуса след серия студени дни

Морската столица и Варненския залив при тази обстановка по всичко личи, че няма да се разминат без сняг, в четвъртък в малките часове трябва да ги завали, и да побелее през деня, макар и при този силеп вятър до 75-80 километра в час от север-северозапад, ще го разнася. Температурите ще паднат до около нулата, и в четвъртък ще има условия това, което натрупа да го задържи, стига вятърът да не го издуха.

Ще се създадат и условия и за изстиване на морската вода, да падне до около и под 5 градуса, предвид, че досега най-ниската температура беше около 7 градуса. В морската столица трябва да се стопли едва в понеделник, преди това ще си е класическа морска зима, а и със сняг, тъй като в четвъртък през деня трябва да е под нулата.

Софийското поле може да натрупа до 30 см при най-оптимистичен сценарий, кога ще се стопи

В Софийското поле вече вали сняг при най-оптимистичния сценарий може да натрупа до 25-30 см, но предвид фактът, че студът във височина ще е сравнително малко, а и с вятър най-студеният ден, когато и максималната ще е отрицателна трябва да е четвъртък. Спускането на студа от североизток в петък вечер няма да се усети много на запад и през уикенда трябва да поотпусне. При тези условия снегът, ако е над 20 см, както се очаква, трябва да издържи поне до понеделник, когато максималните в Софийското поле трябва да прескочат 10 градуса.

Втората десетдневка на февруари се очертава да е почти изцяло суха, с изключение на едно нахлуване следващата сряда – на 12 февруари, но то ще мине бързо, което ще е с фронт, но все пак за Софийското поле се очертава да повали сняг и да натрупа едни символични 1-2 см.

Малък Сечко засега върви доста по-благодатен откъм сняг, отколкото уж най-студеният месец в годината. В столицата ще подухва от запад от петък нататък, затова и затоплянето ще е бързо и условията за ледени дни няма да са толкова благоприятни.

Последните обновления залагат на не толкова сухо второ десетдневие на февруари и около 14 феврураи отново ще има нещо като фронт, от който да повали.

Стара планина трупа достатъчно сняг за пролетно пълноводие до 20 февруари

Преминаващият северно дълбок средиземноморец, според сегашните сценарии ще успее да направи голяма част от валежната норма за месеца, например, в Еленския Балкана до 20 февруари се очакват над 100 литра, това означава, че Янтра няма да остане без пролетно пълноводие, по 80-90 литра валежи основно като сняг се очакват засега за почти цялото старопланинско било и Предбалкана.

На североизток ще направи едни 40-45 литра валеж, последните сценарии на евромодела са за 30 см, все пак и в Софийското поле са такива очакванията.

Малък Сечко с достатъчно валежи, март започва с нова серия дъждове

Дългосрочните сценарии също изглеждат благоприятни, в последната десетдневка на февруари, дори в последните на месеца, сезонният модел изчислява студено нахлуване и средиземноморец, от който също ще вали, така поне засега изглежда, че февруари ще си изпълни нормите за валежа. Този циклон, който тепърва ще разгръща потенциал, ще повлече крак за дъждовете и в следващия месец такива няма да липсват.

След валежите около 27-29 февруари и застудяването, след това отново след 3-ти март пак ще ни вали обилно. Ако тези изчисления се реализират, вероятността за това е малка, разбира се, следите от сушата частично ще бъдат заличени, стига, разбира се, и Баба Марта да си изпълни валежната норма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари